Множество автомобилни производители изтеглиха от пазара значителни количества коли от своите марки, съобщава немският икономически вестник Wirtschaftswoche.

Изданието представя данни за изтеглените обратно автомобили на някои от най-големите световни марки.

General_Motors_logo.svgGeneral Motors. Най-големият американски производител на автомобили General Motors прикани да бъдат изтеглени обратно от пазара в Северна Америка близо 780 000 превозни средства, поради рискове за безопасността. Техническият дефект, който трябва да бъде отстранен се предизвиква от задните врати, казват от GM. Към момента има данни за 56 наранявания, свързани с проблема. От обратно изтегляне са засегнати моделите на ванове: Buick Enclave, GMC Acadia, Chevrolet Traverse и Saturn Outlook, които са произведени в периода между 2007 и 2012 година.

 

Honda_logo.svgHonda. Третият по големина автомобилен производител в Япония съобщи, че ще трябва да изтегли обратно 4.5 милиона коли поради проблем свързан с дефектни въздушни възглавници на доставчика Таката. Това става ясно от писмо от японското Министерство на транспорта изпратено на 9 юли. Само в Япония, заради техническия проблем, ще трябва да бъдат изтеглени обратно във автомобилните фабрики около 1.6 милиона автомобили. Проблемът с въздушните възглавници е свързан с това, че те експлоадират неконтролируемо заедно с метални части от колата.

Mazda_Logo3Mazda. Повече от 1.6 милиона Мазди, произведени в годините от 2003 г. до 2008 г. ще трябва да бъдат изтеглени обратно в цеховете. Тук отново става дума за дефектната въздушна възглавница на японския доставчик Таката. Въздушната възглавница може да се пръсне и следователно летящите метални части да наранят пътниците или дори да ги убият. Таката вече обяви, че ще подмени проблемните въздушни възглавници.

BMW.svgBMW. Проблемът с въздушните възглавници не оставя дъх на автомобилния бранш. Преди седмица японците обявиха че ще изтеглят от пазара 34 милиона превозни средства. За BMW също ще има последствия. Според вътрешни тестове в Мюнхен са решили да изтеглят обратно от САЩ около 420 000 коли. Още през  2014 г. от BMW обявиха, че настояват да бъдат изтеглени 1.6 милиона коли от серията 3 в световен мащаб, произведени в периода от 2000 г. до 2006 г.

 

Fiat_Chrysler_AutomobilesFiat Chrysler. Дори Fiat Chrysler трябваше да изтегли свои автомобили, заради проблема с въздушните възглавници. Италиано-американският автомобилопроизводител нареди да бъдат изтеглени 4 милиона автомобила с неговата марка във фабриките на компанията. Основна причина отново са дефектни въздушни възглвници на доставчика Таката. Засегнати са главно автомобили произведени от 2004 г. до 2011 г.

 

Toyota_carlogo.svgToyota. Автомобилният производител Toyota ще трябва да изтегли обратно в Германия 19 000 превозни средства от моделите Prius + и Auris Hybrid, заради софтуерен проблем. Софтуерната грешка може да доведе до претоварване на хибридния електронен блок за управление, съобщават от компанията. Във фабриките засегнатите автомобили ще бъдат преоборудвани с подобрен софтуер. В световен мащаб са засегнати около 625 000 превозни средства, в Япония 340 000 коли, 160 000 товарни автомобили в Европа и 120 000 в Северна Америка.

Ford_Motor_Company_Logo.svgFord. Американския автомобилен производител Ford е съобщил, че трябва да бъдат изтеглени обратно от пазара около 450 000 коли в Северна Америка, заради възможни проблеми с резервоарите за гориво. Засегнати са моделите Fusion и Mercury Milan от 2010 г. и 2011 г., които са били произведени в периода юли 2008 г. до март 2011 г. в мексикански завод в Хермосило. Поради дефекта в кутията на резервоара може да възникне бензинов теч, който да предизвика пожар. Изтеглянето на засегнатите автомобили обаче се извършва на доброволни начала.

Източник: infostock.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *