На два етапа до края на годината минималната пенсия ще достигне 200 лв. Това коментира в „Тази сутрин“ по bTV бившият министър на финансите Владислав Горанов от ГЕРБ. На първи юли минималната пенсия ще се вдигне до 180 лв., а на 1 октомври – до 200 лв.

Горанов коментира, че това ще струва на бюджета по-малко от 100 милиона лева като сумата ще нараства през следващите години, но през 2018 ще е по-малка от 300 млн. лева.

„Ако се търсеше 100% удовлетворяване на претенциите на Патриотите за политиката им, свързана с пенсиите, ангажиментите като ресурс щяха да бъдат такива, че други политики нямаше да могат да се реализират. В този смисъл коментарът беше – или правим това и не можем да реализираме други политики, или намираме балансирано решение и продължаваме по съвместната програма, която заедно ще съставим”, уточни бившият финансов министър.

Той посочи, че споразумението за увеличаване на минималната пенсия следва множество изчисления, направени със съдействието на експерти от НОИ.

„Не очаквайте като евентуален финансов министър да съм най-щастливият човек от това решение, но то е възможното решение”, каза Горанов.

Той заяви, че резерви в бюджета може да се търсят от средствата за инвалидни пенсии, за част от които има съмнения, че са отпуснати незаконосъобразно, тъй като броят на получаващите такива пенсии е много голям.

Един коментар за “Минималната пенсия ще се увеличи до 200 лв. до края на годината

  • 12 април 2017 в 22:14
    Permalink

    NE SAM SAGLASNA S TOVA OBQSNENIE, MNOGO SE Y4YDVAM KOI IZMISLI TOVA, KOLKO NESPRAVEDLIVO, ZNA4I STAJ 40g. I STAJ 15g. E VSE EDNO, BOJE, NE PROYMQVAM, NQMAM DYMI, ZASTO, TOLKOVA E JALKO I TAJNO……

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *