Като може би най-големия хост на линкове Google получава своя дял от известия за сваляне на част от тях според Закона за авторските права в САЩ (DMCA).

Интересното е, че този дял е нараснал с около 1 милиард процента от 2006 година насам. Ако някой е помислил, че това е правописна грешка, ще повторим – 1 милиард процента.

Според закона DMCA, подписан от Бил Клинтън през 1998 година, сайтове като Google не са отговорни за материалът, който публикуват, стига да отговорят на валидно оплакване от собственик на авторски права в разумен срок.

Звучи логично, тъй като само така сайтове като YouTube, в които се публикува потребителско съдържание, могат да съществуват без да нарушават закона.

Проблемът е обаче, че собствениците на авторско право знаят как работи системата, и че сайтовете са задължени да предположат „виновен до доказване на противното” при всяко оплакване, ако не желаят да бъдат съдени.

По този начин нараства броят на собствениците на авторски права, които знаят как работи DMCA спама. Те използват ботове за да тролват хостинг сайтове и онлайн търсачки, намират всичко, което сметнат дори за малко нарушаващо правата им и след това нареждат на Google да го свали от интернет пространството.

Последният доклад за прозрачност на Google показва тенденцията. Всеки месец Google обработва 75 милиона DMCA молби, и то свързани само с търсачката. Това е невероятно покачване в сравнение с няколкостотин хиляди на месец през 2011 година и едва 8 на месец в началото на хилядолетието.

Вариантите са два – или DMCA работи, както се е очаквало, и предпазва авторските права, или милиони валидни линкове биват сваляни и много хора просто не могат да публикуват видео на котката си без да получат DMCA спам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *