Третата по големина банка в Италия, Monte dei Paschi, има нужда от 8.8 милиарда евро, за да бъде платежоспособна, показват изчисления на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Миналата седмица италианското правителство одобри отпускането на 20 млрд. евро за спасяване на банковия сектор на страната. Това стана, след като Monte dei Paschi, която е най-старият кредитор в света, не успя да набере нужния инвеститорски капитал чрез продажба на акции. Банката има 28 млрд. лоши заеми, а получи едва 2.5 млрд. евро.

В петък, 23-и декември, Monte dei Paschi помоли ЕЦБ за предпазна рекапитализация.

Този вид държавна помощ се осигурява на банка с проблеми, която обаче все още е финансово стабилна. Позволява се на правителството да закупи акции или облигации на кредитната институция при пазарни условия, позволени от ЕС.

Според оценката на ЕЦБ, Monte dei Paschi е платежоспособна, но ликвидната и позиция бързо се е влошила между края на ноември и 21-и декември.

Акциите на италианската банка, които се сринаха с 86% тази година, са спрени от търговия на Италианската фондова борса, докато не бъде налична пълната информация относно рекапитализацията й.

Снимка: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *