Международната рейтингова агенция Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България – Baa2 и стабилната прогноза за страната.

В публикуван днес годишен доклад Moody’s Investors Service изтъква силната фискална позиция, устойчивата икономика и множеството реформи като фактори за затвърждаване на рейтинга на страната ни.

Фискалната позиция на България е силна, благодарение на високата устойчивост на сегашното ниво на дълг към БВП и ангажираността на властите за постепенно укрепване на фискалните показатели, без да се нарушава икономическия растеж, се казва в съобщение на рейтинговата агенция.

Moody’s прогнозира, че фискалната консолидация в България ще продължи през тази и през следващата година, а бюджетният дефицит ще се свие до 1.3% от БВП.

Очаква се леко забавяне на икономическия растеж – до 2.8% през 2016 г. и 2017 г., спрямо 3.6% през 2015 г.

Проверката на качеството на активите и стрес теста на банките в страната, осъществен от Българската народна банка (БНБ) показаха силна капиталова позиция и устойчивост на шокове от хипотетични негативни макроикономически събития в банковата система. Този резултат би трябвало да възстанови доверието във финансовата система след фалита на КТБ през 2014 година, се казва още в съобщението на Moody’s.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *