Рейтинговата агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на Саудитска Арабия до A1 от Aa3. Причината, според агенцията, са ниските петролни цени, които са довели до „материално влошаване на кредитния профил на Саудитска Арабия”.

По-ниският икономически растеж, високите нива на дълга, намалените вътрешни и външни буфери – резервите в чуждестранна валута на страната са намалели от $731 млрд. през август 2014 г. до $576 млрд. през март 2016 г. – също са отслабили възможността на кралството да се бори с бъдещи икономически шокове.

Според измерващата система на Moody’s, рейтинг Aa3 отговаря на високо качество и много нисък кредитен риск, докато рейтинг A1 слиза до над средно качество и нисък кредитен риск.

Цените на петрола се сринаха от над $100 за барел през 2014 година, до под $50 долара през настоящата година. Като се има предвид, че това е основният източник на приходи за Саудитска Арабия (50% от брутния вътрешен продукт и 85% от износа), не е учудващо, че петролното кралство изпитва затруднения.

През 2015 година правителтвото отчете недостиг на близо $100 млрд. Дефицитът на страната достигна 14.8% от БВП, спрямо едва 2.3% през 2014 г.

По данни на Moody’s номиналният БВП на Саудитска Арабия е намалял с 13.3% през миналата година, а агенцията очаква спад с още 5% през настоящите 12 месеца.

От 2011 до 2015 г. годишният ръст на БВП на кралството е средно 5%, но се очаква да падне до около 2% през идните години.

Понижаването на рейтинга от Moody’s идва, след като това направиха агенциите Standard and Poor’s и Fitch, съответно през февруари и април.

През месец април Саудитска Арабия разкри плана си Vision 2030. В него петролното кралство предлага икономически реформи, с които се цели намаляване на зависимостта от приходите от петрол, както и намаляване на равнището на безработица от 11.6% до 7% чрез създаване на работни места в други сектори, като туризма.

Moody’s намали кредитните рейтинги и на още две петролни страни – Бахрейн (до Ba2 – значителен кредитен риск) и Оман (до Baa1 – умерен кредитен риск).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *