Русия и Китай отправиха критики към Съединените щати, след като американската армия започна да премества части от ракетната си отбранителна система в Южна Корея, заради напрежението с Пхенян, предаде Радио „Свободна Европа“.

По време на конференция по сигурността в Москва днес (26 април), руският външен министър Сергей Лавров заяви, че, това което той нарече „ускорено разполагане“ на противоракетна система THAAD е „силно дестабилизиращ фактор“ на Корейския полуостров.

Той изрази „дълбоко притеснение“ на Русия едновременно относно „прилагането на ракетните и ядрени програми на Пхенян и непропорционалното разширяване на военната дейност на Съединените щати и регионалните им съюзници под претекста за севернокорейската заплаха.“

Пекин също изрази сериозно притеснение към Вашингтон и Сеул относно разполагането на THAAD система. По време на дневен новинарски брифинг говорител на китайското външно министерство, заяви, че Китай е призовал САЩ и Южна Корея да се откажат от плана си за разполагане на системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *