Министерството на отбраната на Русия обяви, че прекратява сътрудничеството си със САЩ по Меморандума за избягване на инциденти и гарантиране на въздушната безопасност в Сирия, след като по-рано водената от Съединените щати коалиция свали сирийски бомбардировач.

Руското министерство поиска задълбочено разследване от американското военно командване на инцидента, при който беше свален правителствен сирийски военен самолет, а резултатите да бъдат съобщени на руската страна.

Съобщава се още, че в в области, където се намират руски военновъздушни сили, всякакви летящи обекти, включително безпилотни самолети/дронове, засечени на запад от река Ефрат, ще бъдат следени като цели от руските противовъздушни отбранителни сили.

Руската армия определи свалянето на сирийския бомбардировач в неделя като „цинично” нарушаване на суверенитета на Сирия и като „военна агресия” срещу страната.

По-рано руският заместник външен министър Сергей Рябков осъди американската атака, и заяви, че това е акт на агресия, който всъщност е помогнал на терористите, срещу които САЩ се бори.

Според руското министерство на отбраната, сваленият военен самолет е бил на операция срещу терористичната организация „Ислямска държава” на 40 км от Ракка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *