Ако предпочитаният от Вас браузър е Mozilla Firefox, то следващите няколко съвета ще Ви бъдат много полезни, за да подобрите работата му.
  • Управление на кеша (cache)

Кешът на Firefox е създаден, за да помогне за по-бързо сърфиране в интернет чрез запазване на някои файлове локално. Когато обаче кешът стане прекалено голям, това може да навреди на бързината на работа на браузъра. За да оправите този проблем има няколко лесни стъпки.

cache

Изберете Options от менюто на Firefox, след това кликнете Advanced и Network. Тук може да изчистите кеша и да намалите обема му като отбележите отметка на кутийката Override automatic cache. Ако имате много памет и място в хард диска, може да увеличите обема на кеша.

  • Refresh Firefox

Firefox има вградена refresh функция. Тя изчиства повечето от настройките на браузъра без това да влияе на личните данни като отметки, пароли, история на сърфирането и др. Често използването на тази функция може да разреши проблемите с бавна работа на браузъра.

refresh

За да използвате функцията, напишете “about:support” в полето, където пишете името на сайтовете и след това кликнете върху бутона Refresh Firefox. Някои от настройките може да имат нужда от регулиране след това, но ще забележите подобряване на скоростта на браузване. Можете да прочетете повече за тази функция тук.

  • Премахнете ненужните приложения

Много приложения могат да забавят вашия компютър, както и различни разширения и плъгини могат да повлияят негативно на работата на Firefox. Ако се отървете от тях, браузърът Ви ще стане не само по-бърз, но и ще имате повече сигурност за личните си данни.

Изберете Add-ons от менюто на Firefox, за да спрете работата както на повечето разширения, така и на много от плъгините. Разбира се това не трябва да става безразборно. Хубаво ще е да прочетете малко информация за всяко от нещата, които сте добавили, преди да ги премахнете. Плъгините мога само да бъдат деактивирани, докато разширенията могат да бъдат и премахвани.

  • Инсталирайте тези две разширения

Звучи абсурдно, след като сте получили съвет да премахнете всякакви разширения, сега да Ви съветваме да добавяте, но всъщност има неща, които могат да Ви вършат работа.

Auto Unload Tab например ще се „отърве“ от неактивните отворени табове след определено време, което Вие сте задали. Така ще се освободи място в оперативната памет. Можете да правите доста персонализации като например да решавате кои интернет адреси (URLs) не искате никога да бъдат затваряни. Повече информация за разширението може да видите тук.

Друго полезно разширение е Speed Tweaks. То дава списък със всички възможни начини, чрез които можете да подобрите скоростта на браузъра Firefox (достъпни и, ако посетите страницата “about:config”). Бърза проверка в интернет ще Ви даде информация какво прави всяка функция и какво може да направите, за да подобрите представянето на браузъра си. Линк за разширението – тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *