На 17 май 2018 г. ще се проведе Националният протест – шествие на българските превозвачи. Той ще продължи от 13:30 до 17:30 часа, като сборен пункт на протестиращите ще бъде площад „Македония” в столицата.

Маршрутът ще обхване от площад „Македония“ по ул. „Алабин“ към Съдебната палата, вдясно по бул. „Витоша“ до парковото пространството пред НДК, където ще се държат речи.

По решение на ръководствата на Съюза на международните превозвачи и останалите браншови сдружения протестът на транспортния бранш срещу Пакет Мобилност I освен в столицата, ще се провежда и по региони на 17 май 2018 г. (четвъртък) от 10:00 до 14:00 ч, като се предвиждат шествия с тежкотоварни автомобили.

Припомняме, че български, полски и унгарски превозвачи излязоха с обща декларация по европейския пакет „Мобилност“. В декларацията се заявява, че командироването на работници не е подходящ модел на работа за международните шофьори поради изключително мобилния характер на тяхната дейност и ще доведе до дискриминация дори между водачите, наети в една и съща фирма. Неприемлива е и забраната за седмична почивка в кабината при липса на подходяща за нуждите на водачите инфраструктура.

Очаква се утре, 17 май, сто автобуса и сто тира да се включат в протеста на българските превозвачи. Водачите ще протестират по булевард „Цариградско шосе“ в София в допълнение към мирното шествие от площад „Македония“ до НДК. ационалния дворец на културата.

Министърът на транспорта Ивайло Московски подкрепи недоволството на българските превозвачи. Според него в ЕС няма достатъчно силна обща позиция срещу спорната евродиректива за превозвачите. Интерес от предлаганите нови правила имат само три-четири държави-членки и останалите, сред които е и България, трябва да излязат с общо становище пред Европейската комисия, преди промените да бъдат окончателно одобрени, посочи Московски.

В защита на превозвачите България ще отправи няколко контрапредложения в пакета „Мобилност”, коментира Ивайло Московски:

„Да бъде задължение на компанията да осигури тази възможност на превозвача, ако той желае, да се прибере вкъщи или или съответно да отиде в база на компанията, ако тя има такава някъде – но негово право е да избере дали да го направим, или да си ползва почивката, където той желае. Този текст е приемлив за бранша. Как ще се докаже, че сте предложили на водача? Решихме, че ще е с декларативен способ.

Нашето желание е правилата да бъдат такива, каквито са в момента – тоест да може да се почива в кабината, докато не бъдат осигурени адекватни такива паркинги в цяла Европа“.

Третото предложение на българската страна е шофьорите да получават командировъчни, каквито са в държавата, където се намират, но те да влизат в сила след седмия или деветия ден от началото на транспортния курс.

Снимка: JPC24M, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *