Bloodhound Supersonic Car, или на по-разбираем език – евентуално най-бързата кола на планетата, беше за кратко в България.

Със сигурност на някои хора ще бъде трудно да си я представят като кола. 14-метровата машина прилича повече на ракета, поставена в хоризонтално положение.

Bloodhound крие под алуминиево-карбоново-стоманеното си тяло 135 000 конски сили, с помощта на които, след около година, летецът Анди Грийн ще се опита да подобри собствения си световен рекорд от 1227 км/ч. Целта е да бъде достигната и надмината скоростта от 1000 мили в час (1609 км/ч).

Колата ще трябва да измине една миля с тази внушителна скорост и също така, след презареждане с гориво и всичко необходимо, да я измине отново.

14456801_10210336899040508_545123310_o

Технологиите в Bloodhound са впечатляващи. Колата има три двигателя – един осемцилиндров двигател от Jaguar, с 550 к.с., един ракетен и реактивен мотор Rolls-Royce от Eurofighter Typhoon. Агрегатът от Jaguar служи само като система за задвижване на горивната помпа. Реактивният мотор дава задвижването от статично положение, а ракетният двигател ще трябва да свърши най-трудната работа – да достигне до желаните 1609 км/ч.

Осъществяването на проекта се е забавило с няколко години (от 3 те вече са 8) поради сложността на всеки детайл по колата. Според инженерът от екипа на Bloodhound Тони Параман няма краен срок. Важно е всичко – от алуминиеви колела, способни да понесат центробежни сили от 50 000 g, до лостчето за активиране на въздушната спирачка на волана (взето от бормашина, защото няма по-здраво лостче на планетата от това на бормашина) – да бъде изпипано до съвършенство.

На въпрос към Параман защо искат отново да подобрят рекорда, той отговори „Това наистина е, за да бием американците. Британците обичат да са по-добри от американците и австралийците.“

По думите на британския инженер разликата между предния успешен опит (от 1997 г., преди цели 20 лета) и днешния, е толкова значителна в техническо отношение, че при успех едва ли някой в близките 50 години ще се пробва да направи по-бърза кола.

Според него австралийците и американците също в момента разработват коли за счупване на рекорда и те действително ще бъдат способни да подобрят постижението от 1997 г, но трябва да ги разглеждаме „като резервни варианти, в случай че нещо се случи с Bloodhound SSC“.

Проектът Bloodhound привлича спонсорство и учени от цял свят. NASA, Rolls-Royce и Jaguar осигуряват двигателите, а Castrol, които са и причината тази невероятна кола да дойде в България, осигуряват маслата за смазване на всяко болтче в двигателите. Същевременно в множество малки начални училища във Великобритания се конструират ракетни коли от години като част от популяризирането на Bloodhound.

Разработката струва общо над 55 млн. паунда. Освен подобряване на световен рекорд, Bloodhound вдъхновява млади хора да се насочат към науката и надграждането на човешките способности и знания. Почти всички технологии (без някои секретни подробности за двигателите), използвани в създаването на колата, са налични в интернет и може да се използват от всеки заинтересован (вкл. инженерни фирми, технически университети).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *