TomTom, холандският производител на системи за навигация, публикува списък с 403 града и агломерации, в които движението по пътищата е било най-натоварено през 2018 година. Българската столица, София, попада в топ 100.

Според Индекса на трафика на Tomtom, на първо място по задръствания в света са Мумбай (Индия), Богота (Колумбия) и Лима(Перу).

Процентите задръстване представляват измереното допълнително време за пътуване, което шофьорите прекарват в автомобила през цялата година. TomTom изготвят индекса си на база на времето за пътуване при нормални условия и пътен трафик по всеки път в съответните градове. След това анализират времето за пътуване на шофьорите през цялата година (24/7) и сравняват периодите, за да пресметнат извънредните времена за придвижване от точка до точка.

Ниво на задръстване от 36% означава 36% повече време за пътуване, в сравнение с периоди, когато няма задръстване. Времената за пътуване в периоди, когато няма задръстване не се базират на ограничения на скоростта, а на реално осъществени пътувания.Къде са европейските градове в класацията

Общо 229 европейски града влизат в класацията. Най-много задръствания в Европа са отчетени в Москва, или по-точно в регион Москва. Руската столица е на 5-о място. Следват я Истанбул, Букурещ, Санкт Петербург и Киев.

София влиза в топ 100 в цялостната класация като позицията ни се запазва същата, спрямо миналата година.

Българската столица заема 52-ро място, а спрямо европейските си съседи е на 21-а позиция. Пред нас са Париж(18),  Лондон(17), Брюксел(16) и Рим(12).

Източник: TomTom. Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *