Най-големият в света производител на стомана ArcelorMittal, отчете нетна загуба от $7.9 милиарда за 2015 година.

Доставките на стомана на базираната в Люксембург компания са намалели с 0.6% на годишна база, до 84.6 милиона метрични тона.

В отчетените $7.9 млрд. са включени разходи за обезценяване – $4.8 млрд., от които $3.4 млрд. са от минния сегмент, а $1.4 млрд. от подразделението за стомана. В загубата са включени също извънредни разходи, от които $1.3 милиарда са разходи за инвентаризация, които „се дължат на бързия спад на международните цени на стоманата” през 2015 година, посочва производителят.

За сравнение, общите разходи за обезценяване и извънредни са били $264 милиона през 2014 година.

Продажбите на ArcelorMittal през миналата година са на стойност $63.6 милиарда, което е спад с 19.8% на годишна база, което се дължи на ниските цени на доставената по море желязна руда.

Главният изпълнителен директор на ArcelorMittal Лакшми Митал коментира в публикувания отчет: „Минният ни бизнес е фокусиран напълно към адаптиране към новата среда на ниски цени и сме намалили паричните разходи с 20%, повече от първоначалната цел от 15%. Още 10% намаление на разходите са планирани за 2016 г.”

В допълнение към ниските цени, слабото търсене от Китай принуди компанията преди две седмици да спре плановете си за строеж на завод с капацитет за 6 милиона тона стомана в Индия. Вместо това от ArcelorMittal са помолили местното правителство да използват отпуснатия терен за да изградят парк със соларни панели.

Все пак не всичко е негативно. Компанията обяви, че дълговете и са намалели със $100 милиона до $15.7 милиарда.

Лакшми Митал обяви продажбата на 35% дял на компанията в испанската инженерна компания Gestamp Automoción. Дялът се ще бъде купен от семейство Риберас, което държи мажоритарния пакет, за 875 милиона евро. Производителят на стомана ще получи още $10.2 милиона дивидент от Gestamp. Приходите от продажбата ще бъдат насочени към намаляване на дълга на ArcelorMittal.

В изявлението на компанията Митал предупреди, че „2016 година ще бъде още една трудна година за нашите индустрии.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *