Целта ни е още през първата година след внедряването на тол системата приходите да са около 1 млрд. лв., коментира в понеделник министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред БТВ.

Срокът за внедряване на системата е 19 месеца, като за проектиране и изграждане са предвидени 7 месеца, а в период от 12 месеца ще се правят одити, оценка на ефективността и корекции при необходимост. Очаква се инвестицията в системата, която е на стойност 150 млн. лв. да се изплати от бъдещи постъпления в рамките на 2-3 години, след като тя започне да функционира.

Сред важните моменти по изграждане и внедряване е да се определи кои републикански пътища ще попаднат в обхвата на тол системата. Има различни варианти за това, като единият предвижда тя да обхване около 8000 км републикански пътища – магистралите и пътища от първи и втори клас. Има и такъв, който предвижда в обхвата й да се включат около 75% от всички републикански пътища, който обаче вероятно няма да бъде избран, коментира регионалният министър.

Втората задача е тарифирането или определянето на ставките за преминаване по отделните пътища. Важно е да се отбележи, че тол таксата ще важи само за автомобилите над 3.5 т.

Собствениците на леки автомобили ще продължат да плащат винетки, които ще са електронни и по-евтини за държавата, като цената им няма да се повишава. Ще има възможност и за по-гъвкаво тарифиране за леките автомобили като уикенд винетка и еднодневна винетка.

Таксата за тежтоварните автомобили ще се повиши значително, но това е справедливият модел, коментира регионалният министър и допълни, че се очаква увеличението на приходите от заплащаните от тях такси да е с 6-7 пъти. С въвеждането на тол системата ще успеем за първи път да се възползваме от геостратегическото си положение, обърна внимание Николай Нанков. Той посочи, че доскоро винетката за тежкотоварни автомобили, с която те преминават от ГКПП „Калотина“ до ГКПП „Капитан Андреево“, струваше 21 лв., като вече е 23 лв., а за преминаване по магистралата между Ниш и Пирот в Сърбия от януари т.г. се плаща около 20 лв.

По думите на министъра с въвеждането на тол системата ще има достатъчен ресурс за пътни ремонти.

На снимката: Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Източник: МРРБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *