На извънредно заседание в петък правителството отмени наредбата, с която се урежда реда за интегриране на чужденци с право на убежище в страната.

Постановление номер 208, беше прието през 2016 година, а причината за вчерашната му отмяна е, че то не действа и до момента няма нито едно сключено споразумение за интеграция, коментира социалният министър Гълъб Донев.

„До момента нито една община не е пожелала да сключи споразумение за интеграция с получилите статут на бежанец“, коментира министърът на вътрешните работи Пламен Узунов.

„Сега действащата наредба наистина не е ефективна – тя създаваше много проблеми, тъй като с нея са свързани и други нормативни актове, които следва да бъдат приети. Ние установихме, че всеки нов акт затруднява по-нататъшната й промяна и именно затова решихме днес да се съберем и да отменим наредбата“, допълни той.

Узунов каза, че действията на правителството са съгласувани с президента Румен Радев, и, че в 7-дневен срок ще се приеме нова наредба за интеграция на чужденците, получили международна закрила или убежище в Р България.

Наредбата ще предвижда специално звено, което ще координира интеграцията и достатъчно стимули, но и санкции, ако чужденците откажат да се интегрират, коментира социалният министър Гълъб Донев. Сред наказателните мерки, които може да се прилагат, ще бъде спирането на помощи, които бежанците получават по Закона за социално подпомагане.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол определи отмяната на наредбата като „лоша новина“. В социалната мрежа twitter той написа, че очаква незабавна реакция от президента на България.

Снимка: Mstyslav Chernov, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *