Първото заседание на 44-ото Народно събрание започна днес (19 април) с кворум от 234 депутати. Новите депутати положиха клетва, а след това звучаха химнът на България и на Европейския съюз.

По традиция заседанието бе открито от най-възрастния народен представител, който в случая е журналистът Тома Томов от БСП.

Пет политически групи влизат в парламента – ГЕРБ, „БСП за България”, „Обединени патриоти”, ДПС, партия „Воля”.

На официалното събитие присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Огнян Герджиков, патриарх Неофит, дипломати и други гости.

Преди да влезе в Народното събрание, държавният глава Румен Радев заяви, че следващата седмица ще започнат консултации с парламентарните групи и ще бъде връчен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на партията с най-много депутати, която е ГЕРБ.

Председател на НС вероятно ще стане предложения от ГЕРБ Димитър Главчев.

За предаването „Хоризонт”, лидерът на партия „Воля” Веселин Марешки, заяви, че групата му ще го предложи за заместник-председател на НС.

Цветан Цветанов от ГЕРБ направи първото изявление от трибуната на парламента. Той благодари на всички избиратели, които са подкрепили партията и заяви, че ГЕРБ влиза със заявка да изкара пълен 4-годишен мандат.

ГЕРБ ще настоява за прозрачност и ясни принципи на управление, за да не бъдем жертва на междупартийни и вътрешнокоалиционни интриги. Искаме да сме категорични и ясни – за нас управлението не е самоцел, заяви Цветанов.

Той посочи, че „крайни форми на национализъм, които се вменяват от опозицията, няма да бъдат допуснати”. Цветанов каза също, че законодателните намерения на бъдещите управляващи ще са „съобразени с насоките за развитие на Европейския съюз.”

Заявяваме твърдото си намерение да превърнем в законодателни актове и последващи управленски действия резултатите от референдума, проведен едновременно с президентските избори в края на 2016-а година, каза той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в своята реч, че предстоящото българско председателство на ЕС трябва да бъде приоритет за всички парламентарно представени партии.

Най-важното е да защитим националния интерес на България. Във външнополитически план за нас това са два въпроса – гарантиране суверенитета, националната сигурност  и бъдещето ни в обединен и силен ЕС”, каза Нинова.

Като друг важен приоритет беше посочено справянето с демографската криза в страната.

Няма цвят и партии пред опасността да изчезнем като народ. Не можем да си затваряме очите пред огромния проблем – ниска раждаемост и висока смъртност в България … Нека намерим разум и аргументи да решаваме заедно въпросите за съществуването ни като народ, националния суверенитет и сигурност за европейското ни бъдеще”, заяви председателят на БСП.

В своята реч, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че вярата и религията може да бъдат основата на мира, въпреки че в последно време те са по-скоро повод за разделение. В тон с Нинова и Цветанов той също заяви, че е много важно България да направи едно успешно председателство на Съвета на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *