НАСА съобщи, че успешно е тествала ракетен двигател RS-25. Това, според организацията е важен момент към следващия етап на изследване на космоса и Марс.

RS-25 е работил 500 секунди. Това е същият двигател, който евентуално ще изпрати астронавти на първата мисия в дълбокия космос от 45 години насам. Той е ключова част от новата Система на НАСА за изстрелване в космоса (SLS), чиято цел е да отведе хора по-близо до астероиди, а след това и до Червената планета. Четири такива двигателя дават мощност на SLS, като създават комбинирана тяга от 2 милиона паунда.

Космическата агенция и нейният изпълнител, AeroJet Rocketdyne, проведоха няколко теста на същия двигател миналата година. След успеха тази седмица двете организации ще започнат още тестове на двигателите. НАСА работи и върху тест, който ще наподобява първия полет на ракета с такива двигатели, като ще се опита да запали едновременно и четирите RS-25.

Интересен факт е че двигателите не са изобщо нови. Това са същите двигатели, останали от програмата Space Shuttle, която приключи през 2011 година, а дизайнът им датира от 70-те години на миналия век.

Източник на снимката: NASA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *