Германия трябва да работи за възстановяване на отношенията с Русия вместо да дразни с разполагане на военни сили в Източна Европа, близо до границата и, особено като се има предвид историята на Германия като окупатор в Русия по време на Втората световна война, заяви бившият германски канцлер Герхард Шрьодер в скорошно интервю.

Пред немското издание Süddeutschen Zeitung, Шрьодер, който беше канцлер на Германия от 1998 до 2005 година, предупреди, че политиката на НАТО в региона може да доведе до нова надпревара по въоръжаване и така „те [НАТО] нито ще помогнат да се смекчи конфликта с Русия, нито ще помогнат за възстановяване на добрите отношения.”

Според бившия канцлер идеята, че „Русия може да подготвя план за нападение в натовски държави” е абсурдна и откъсната от реалното състояние на настоящата геополитическа обстановка.

Шрьодер посочва още, че според него анти-руските санкции са били неефективни и похвали действията, предприети от външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който призовава за постепенното вдигане на санкциите.

Вече няколко страни, включително Франция и Италия предложиха постепенно вдигане или частично премахване на санкциите, които имаха отрицателно влияние и върху европейската икономика.

Що се отнася до решението на НАТО да разположи 4000 войници в балтийските държави и Полша, с цел да подобри възможностите си за отбрана в региона, Герхард Шрьодер заяви, че е неуместно Германия да се включва в този план.

Решението да се увеличи германското военно присъствие в Източна Европа е „грешка”, каза Шрьодер. Германия носи отговорност за смъртта на 27 милиона души от Съветския съюз по време на Втората световна война. „Ние, германците, не трябва да забравяме никога това.”

“Мисля, че участието на германските военни сили в разполагане на войски [на НАТО] е грешка на фона на нашата [германско-руска] история,” коментира той. „75 години след навлизането на германски войски в Съветския съюз, те ще бъдат разположени по руските граници отново. Какъв отговор може да донесе това? Изглежда, че НАТО не мисли по този въпрос.”

Отношенията между Русия, Европейския съюз и НАТО се влошиха през 2014 година, след като преврат в Киев доведе до бунт в Източна Украйна. Западните сили хвърлиха вината за събитията в Украйна върху Русия, а ситуацията стана още по-сериозна, след като Москва анексира полуостров Крим. Последва въвеждането на икономически санкции за Русия, а НАТО постепенно увеличава военното си присъствие в държавите, граничещи със страната, включително Полша, Украйна и Балтийските републики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *