НАТО и Съединените щати изразиха притеснения относно намерението на Косово да превърне силите си за сигурност в редовна армия. Военният алианс и Вашингтон предупредиха, че ще прекъснат сътрудничеството си с Прищина, ако последните създадат армия без преди това да е била одобрена конституционна промяна за това.

Шефът на НАТО, Йенс Столтенберг (на снимката) заяви в сряда, че, ако Косово осъществи планираната трансформация, алиансът „ще трябва да преразгледа нивото си на обвързване, и по-специално по отношение на изграждане на капацитет.“

Подобно изявление публикува и американското посолство в Косово, посочвайки, че „приемането на предложения проектозакон ще ни предизвика да преосмислим двустранното си сътрудничество и дългосрочната подкрепа за косовските сили за сигурност.“

„Ние подкрепяме постепенна, прозрачна трансформация на Силите за сигурност в мултиетническа сила, в съответствие със стандартите на НАТО. Все пак трансформацията трябва да бъде направена съгласно Конституцията на Косово и чрез приобщаващ и представителен политически процес, който отразява мултиетническата демокрация в страната,“ се казва още в изявлението на американското посолство.

Сръбският премиер Александър Вучич е благодарил на НАТО за позицията по въпроса, в телефонен разговор с Йенс Столтенберг, предаде Радио-телевизия на Сърбия (RTS).

Вучич е допълнил, че очаква помощ и подкрепа от Европейския съюз, САЩ и Русия, относно хода на Косово, който може да наруши писаната от ООН Конституция на провинцията и резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която определя провинцията като част от Сърбия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *