„Национална електрическа компания“ (НЕК) няма да плаща дължимите лихви за оборудване по проекта „Белене”, ако заплати на „Атомстройекспорт” (АСЕ) постановената от арбитражния съд в Женева сума до или преди 15-и декември 2016 година. В случай, че плащането се извърши в периода 16-25 декември 2016, АСЕ ще се откаже от 55% от лихвите, натрупани след постановяване на Решението.

Това гласи споразумение между НЕК и руската компания, което беше подписано днес и окончателно урежда отношенията във връзка с АЕЦ „Белене”, съобщават от енергийното министерство.

Както предвижда приетият на 28-ми септември 2016 г. от българското Народно събрание Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията на НЕК ЕАД по арбитражното решение във връзка с АЕЦ „Белене“, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение.

Постановената от арбитража в Женева сума възлиза на 601 617 133 евро (главница и лихва). До заплащане на пълната сума, НЕК ЕАД дължи и по 130 хил. евро лихва на ден. Натрупаната от решението на съда (14-и юни) до 15-и декември лихва възлиза на 23.8 милиона евро.

При подписване на споразумението НЕК е извършила доброволно частично плащане в размер на 5 млн. евро, което бе приспаднато от общата дължима сума на главницата.

След пълното изплащане от НЕК към АСЕ  НЕК ще е изпълнила всички свои задължения съгласно арбитражното решение. НЕК ще дължи единствено разходите за съхранение и поддръжка на оборудването с дълъг цикъл на производство (ОДЦП) и спряно ОДЦП. Българската страна ще извърши инспекция на завършеното ОДЦП до 5-ти декември тази година, по време на която ще бъде прегледана и свързаната документация, поддържана в руските производствени заводи. След пълно заплащане на дължимите суми, НЕК ще има право да приеме ОДЦП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *