На второ четене, правителството окончателно реши да отпусне държавен заем на Националната електрическа компания (НЕК) за плащане на задълженията за оборудването на АЕЦ „Белене“. НЕК няма да плаща лихви и да предоставя обезпечения за заема.

Решението на парламента ще бъде изпълнено, когато Европейската комисия се произнесе дали отпуснатата сума не е държавна помощ.

В решението на правителството не е записана конкретна сума. По време на обсъжданията от БСП предложиха да се впише конкретната сума от 1 милиард и 270 милиона лева и НЕК да я върне за 15 години.

Менда Стоянова от ГЕРБ критикува социалистите, че те са подписали празен чек, а не настоящите управляващи: „Ние не подписваме празен чек. Ние казваме, че размерът на помощта е този, който е записан като сума по арбитражното дело, а там е ясно записано колко е.“

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви в края на дебатите, че проектът за АЕЦ „Белене“ е стартирал на базата на подвеждаща прогноза за недостиг на ток и в нарушение на закона. Тя каза, че България няма 20 милиарда за бъдещето на АЕЦ-а.

Още по темата:

Борисов и Путин са обсъдили по телефона проекта за газовия хъб „Балкан“

Парламентът прие на първо четене отпускането на заем на НЕК за покриване на задълженията за АЕЦ „Белене“

НЕК ще изплати задълженията си за АЕЦ „Белене“ с държавна помощ (обновена)

България трябва да плати 620 млн. евро на Русия заради атомната централа в Белене

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *