Европейски транспортни компании, в чиито камиони, без тяхно знание, се превозват нелегални мигранти във Великобритания, ще плащат сериозни глоби.

Всяка година хиляди нелегални мигранти успяват да се скрият в камиони, пътуващи по маршрути за Обединеното кралство. В повечето случаи нито шофьорът, нито превозвачът знаят, че мигрантите са в камионите им.

Ако такъв камион бъде спрян от митническите власти в Кралството, както превозвачът, така и шофьорът на камиона могат да очакват глоба. Причината е, че законът позволява на митническите органи да наложат парично наказание, дори и да са приели, че транспортната фирма и нейният служител не са знаели за влезлите в превозното средство мигранти.

Какви са глобите?

За всеки нелегален имигрант, открит в камиона, глобата за транспортната фирма е до 2 000 паунда.

Допълнителна глоба може да плати и шофьора. Стойността и също може да достигне 2 000 паунда. Ако тираджията не плати, задължението за това се прехвърля върху собственика на транспортната компания.

Сметките показват, че глобите за превозвача могат да достигнат до 4 000 паунда за всеки нелегален „пътник”, намерен в ТИР-а.

Обжалване

При подобно лошо стечение на обстоятелствата, превозвачът може да обжалва. Глобата може да бъде отменена или значително намалена, ако той успее да докаже невинността си.

Има два основни начина за обжалване:

  1. Първият е писмен. При него трябва да се осигурят детайлни становища и доказателства на английски език, които да се предадат на граничните власти. Те следва да бъдат подготвени по отношение на британското законодателство и кодексите за добри практики, и да определят подробно правното основание на жалбата. Доброто познаване на законодателството на Обединеното кралство в тази област е полезно.
  2. Възможно е да се обжалва и директно в съда. Това обаче включва явяване на съдебни изслушвания във Великобритания.

В този случай има и стриктни времеви ограничения, затова е по-добре да се посъветвате с британски транспортен адвокат.

Какво ще стане, ако решите да не платите глобата?

Ако не платите в срок или просто решите, че няма да плащате за глоба, която очевидно не сте заслужили, граничните органи могат да изземат и задържат превозните Ви средства, докато не промените мнението си. Те имат властта да си искат дълга, където и да сте в Европа. Това става с помощта на международна агенция за събиране на задължения.Предпазване от нови глоби

Излизането на Великобритания от Европейския съюз вероятно само ще усложни ситуацията с нелегалните мигранти. Важно е превозвачите да въведат ефективни системи за защита на своите превозни средства и служители от набези.

Причините за това са, на първо място, финансови. Ако в камиони на една фирма бъдат открити мигранти повече от веднъж, глобите далеч ще надхвърлят 4000 евро.

Не по-малко важна е и друга причина, а именно рисковете, които се пораждат за шофьорите на камиони, свързани не само с психическото, но и с физическото им здраве.

Задържането на служители вече не зависи само от заплащането, но и от работните условия. При това положение, несигурността на работното място не е най-добрата реклама за никой превозвач.

Снимка: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *