Бившият президент на Франция Никола Саркози обяви, че отново иска да се кандидатира за поста за предстоящите през 2017 година президентски избори. Той беше държавен глава на Франция в периода 2007-2012 година, по време на глобалната финансова криза.

Саркози ще трябва да спечели отново номинацията на Републиканската партия при първичните избори през ноември. Той не е единственият, който се бори за нея. За да сме по-точни – още 10 човека, сред които няколко по-сериозни кандидати ще се включат на първичните избори.

Един от тях е бившият министър-председател по негово време Франсоа Фийон.

Следва още един бивш премиер – Ален Жупе, който е и фаворит за спечелване на републиканското доверие.

Никола Саркози ще бъде изправен пред трудната задача да отговаря за много свои постъпки, които петнят името му. Една от тях е надвишаването на средствата за президентската му кампания през 2012 година. Също така той е обвиняван, че е оказал натиск върху съдия за разкриването на детайли около друг случай, в който е замесен. И в двата случая, той може да бъде изпратен на съд.

Настоящият президент Франсоа Оланд вероятно няма да се кандидатира за следващ мандат, тъй като популярността му дори в собствената му партия е изключително ниска. Ако лидерът на крайно дясната партия Националистически фронт Марин льо Пен се кандидатира, гласовете за нея биха дали по-ясна представа за настроенията във френското общество за членството в Европейския съюз и политиката за бежанците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *