Миналата седмица стойността на акциите на Nintendo се удвои след небивалия успех на мобилната игра с добавена реалност Pokémon Go. Днес обаче акциите поевтиняха с близо 18%, след като стана ясно, че не носят достатъчно печалби на компанията.

Причината за срива е съобщение, което Nintendo публикува, в което се казва, че „финансовият ефект от играта ще бъде ‘ограничен‘ и не се очаква ревизиране на годишната прогноза за приходи на базата на ‘сегашната ситуация‘“.

След днешния ден стойността на компанията падна с над $6 млрд. Малко след пускането на Pokemon Go преди няколко седмици акциите поскъпнаха с над 120%, добавяйки $23 млрд. към пазарната стойност на Nintendo. Последва охлаждане на еуфорията и сега акциите са само с 60% над стойността си от 6-и юли.

Японският бранд притежава 32% от The Pokemon Company, която контролира търговията и лицензирането на франчайза Pokemon.

Nintendo може да печели и от продажбите на устройството „Pokémon GO Plus,“ което подобрява игровото преживяване.

Все пак, ако еуфорията по Pokemon Go продължи, е възможно да бъдат направени и печалби от покупката на допълнителни функции за играта.

Моделът е познат на разработчиците на мобилни игри отдавна: позволява се играта да бъде изтеглена безплатно, потребителите се зарибяват, а след това започва да им се предлага да купуват допълнителни неща, които ще подобрят играта им и същевременно ще донесат печалби на компанията.

Очаква се в сряда Nintendo да публикува доклад за печалбите си, но той покрива тримесечието преди пускането на Pokemon Go.

Още за Pokemon Go може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *