„Водачите на могат да ползват нормалните си седмични почивки в превозното средство.“ Това се казва в заключение (неокончателна редакция) на генералния адвокат проф. Евгени Тачев от Съда на Европейския съюз по делото „Vaditrans BVBA срещу белгийската държава“.

Vaditrans BVBA е белгийска транспортна компания, която поиска от Съда на ЕС да отмени Кралския указ от 19 април 2014 г., с който белгийската държава въвежда глоба от 1 800 евро при нарушаване на забраната седмичната почивка на шофьорите на камиони да осъществява в кабината на превозното средство.

В тази връзка Държавният съвет на Белгия се обърна към Съда на ЕС за допълнително тълкуване на европейското право.

В своето решение адвокат проф. Тачев посочва, че „австрийското, белгийското, френското и германското правителство, както и Комисията поддържат, че член 8, параграфи 6 и 8 от Регламент № 561/2006 трябва да се тълкува в смисъл, че водачът не може да ползва нормалните седмични почивки в превозното средство(10), а жалбоподателят и естонското и испанското правителство застъпват обратното становище.“

Разграничение се прави, че „дневна почивка“ и „намалена седмична почивка“ („всеки период, който е по-къс от 45 часа, който може, при спазване на условията, … , да бъде съкратен до минимум 24 последователни часа“) могат да се ползват в кабината на превозното средство. Това обаче не важи за пълната седмична почивка (45 часа).

Според жалбоподателя Vaditrans BVBA, естонското и испанското правителство, както и Европейската Комисия, ако Съдът реши, че нормалната седмична почивка може да се осъществява в кабината на превозното средство, то в този случай националните юрисдикции не могат да установяват сами такава забрана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *