На проведената в сряда в Берлин среща за Украйна, лидерите от Нормандската четворка решиха да бъде съставена „пътна карта“ за прилагане на мирното споразумение от Минск, което беше сключено през февруари 2015 година.

На среща през ноември външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна ще уточнят детайли по плана, коментира германският канцлер Ангела Меркел, след продължилата повече от 5 часа среща.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че страните са се съгласили войски на Украйна и подкрепяни от Русия бунтовници да се оттеглят от бойното поле на още четири области в региона Донбас, след като те се оттеглиха от още три през септември. Порошенко посочи, че местни избори в Донбас ще има, когато чуждестранните сили се оттеглят.

Лидерите на Нормандската четворка се споразумяха представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които следят минския мирен процес, да може да бъдат въоръжени и да не бъдат възпрепятствани.

„Обърнахме сериозно внимание на въпросите за сигурността и постигнахме съгласие по редица въпроси, свързани с допълнителни незабавни действия за разрешаване на ситуацията с освобождаването на конфликтните области,“ коментира руският президент Владимир Путин.

Конфликтът в източна Украйна започна през 2014 година, а Киев и Москва се обвиняват взаимно в нарушаване на мирното споразумение от 2015 г.

На предстоящата днес (20-и октомври) вечеря на ЕС, представители на балтийските републики също ще искат по-силна отбрана от страна на 28-членния блок срещу това, което те наричат руска кампания за дезинформация, целяща да дестабилизира правителствата им.

Снимка: kremlin.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *