Преминаването към „зелени” автомобили представлява трудност за много държави. Норвегия не е сред тях. През месец юни беше отчетен рекорд – 42% от новите регистрирани коли в страната са електрически.

Това е значителен скок, спрямо рекорда от януари, дялът на новорегистрираните електромобили от всички коли беше 37%.

Основен фактор стимулиращ потребителите да купуват EV автомобили са отстъпките, които държавата прави, вкл. 25% отстъпка ДДС.

Рекордът на продажбите се дължи до голяма степен на Tesla Model X, от която са продадени 609 бройки през юни. Това прави модела вторият най-популярен в страната.

Пред него е с 874 бройки е VW e-Golf, който остава много популярен в Норвегия, както и версията, задвижвана на газ.

Renault Zoe, което доминира продажбите на електромобили в няколко европейски страни, също отчита добри продажби – 428 бройки през шестия месец на годината.

Добър месец отчете и Opel Ampera E, европейската версия на Chevy Bolt EV. От модела са продадени 389 бройки.

Така Норвегия се доближава до момента, в който броят на електрическите автомобили в страната ще надмине конвенционалните дизелови и бензинови коли.  Осло си е поставил за цел до 2025 година 100% от продажбите на нови автомобили, да са коли отделящи 0% вредни емисии.

За това ще помогне увеличаването на разнообразието от „електрички” на пазара. Следващата година се очаква в Норвегия да навлязат Tesla Model 3, Audi e-tron quattro и още една версия на Opel Ampera E.

Снимка: Tesla

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *