Новият PEUGEOT 508 е с нова по-ниска и компактна архитектура, нов по-изразителен и солиден дизайн, интериор с обновена версия на PEUGEOT i-Cockpit®.

На европейския пазар традиционният седан в сегмент D е в застой през последните четири години, след повече от десетилетие на спад. Под натиск от разнообразни предпочитания на клиентите и различен дизайн, особено от пазара на SUV модели, големият седан сега може да се възползва единствено от предлагане на по-широко разнообразие и възприемане на по-ясно изразена идентичност.

В тези условия дизайнерите на новия PEUGEOT 508 заложиха на значителна промяна: да се премине от традиционния силует с четири врати към фастбек с пет врати.

„Дизайнът на новия PEUGEOT 508 допълва изцяло обновена гама. Той е носител на  всички стилистични характеристики, които включихме в най-новите ни концептуални автомобили като PEUGEOT Exalt и PEUGEOT Instinct. Впрочем i-Cockpit® в новия PEUGEOT 508 е директно взет от концептуалния Exalt,“ коментира Жил Видал, директор дизайн на френският автомобилен производител.

PEUGEOT 508 е нисък – едва 1.40 м и с аеродинамичните си линии е решен в стил “купе“.

В предницата се забелязва нотка на агресивност. Радиаторната решетка е с шахматен мотив и е разположена между предните Full LED фарове, което е вдъхновено директно от най-новия концептуален автомобил на марката: PEUGEOT Instinct. С лъва в центъра на радиаторната решетка и логото 508, разположено в най-предната част на капака, новият PEUGEOT 508 отдава дължимото на своите предшественици, PEUGEOT 504 и 504 купе.

Хоризонталният преден капак е снижен максимално, за да усили динамизма на колата.

В профил автомобилът разкрива балансираните си пропорции. Покривът е нисък и обтекаем, в стила на премиум сегмента. Дължината на 508 е ограничена до 4,75 м. За хомогенното излъчване допринасят вратите без рамки.

В задната част блестящо черната хоризонтална лента, която характеризира най-новите модели на марката е интегрирана между светлини. Това, което веднага изпъква, са триизмерните Full LED задни светлини. Заимствани директно от дизайна на най-новите концептуални автомобили PEUGEOT и използвани за пръв път при Quartz, тези светлини, светещи и през нощта, и през деня с променлив интензитет, правят светлинната идентификация във формата на нокти постоянно видима.

Умело скритата задна врата съчетава елегантност с практичност и дава оптимален достъп до 487-литровия багажник.

В купето също се забелязват новости. Първото, което прави впечатление са инструменталния панел и най-новата версия на PEUGEOT i-Cockpit®.

От първото си появяване през 2012 г. при PEUGEOT 208, кокпитът търпи развитие с въвеждането на новите модели в гамата. От SUV PEUGEOT 2008 до PEUGEOT 308 и най-новите SUV модели, PEUGEOT 3008 и 5008, това са три поколения на PEUGEOT i-Cockpit®.

Откриват се отново съществените компоненти на PEUGEOT i-Cockpit®:

 • Компактен волан
 • Голям, 10-инчов HD капацитивен сензорен екран във формат 8:3
 • Дисплей на нивото на очите с 12,3-инчов цифров екран с висока резолюция

Напълно конфигуруем и подлежащ на персонализация (шест различни режима на извеждане), дисплеят е разположен над волана и представя цялата необходима информация за шофирането в полезрението на водача, намалявайки необходимостта да отклонява поглед от пътя.

Капацитивният сензорен екран е с 8-инчова версия при базовото ниво на оборудване Active и с 10-инчова HD версия при ниво Allure и по-високите нива. Придружен е от седем лостчета, наподобяващи клавиши на пиано, осигуряващи директен, постоянен достъп до основните функции за комфорт: радио, климатик, навигация, настройки на автомобила, телефон, мобилни приложения и i-Cockpit® Amplify.

Ясно забележим на централната конзола, лостът на 8-степенната автоматична скоростна кутия е електрически и се управлява с едно натискане.

Новият PEUGEOT 508 предлага и i-Cockpit® Amplify с възможност за избор между две подлежащи на пълна персонализация интериорни среди („BOOST“ и „RELAX“):

 • Зрението, чрез настройка на интензитета на осветлението и цвета на екрана
 • Слуха, чрез настройки на музикалната среда
 • Осезанието, чрез програмите за многоточков масаж на седалката

Функцията i-Cockpit® Amplify въздейства върху динамиката на автомобила чрез селектора за избор на режим на шофиране (ECO/Спортен/Комфортен/Стандартен), както и върху амортисьорите при автомобилите, оборудвани с електронно окачване.

По отношение на най-важният момент – шофирането, новият PEUGEOT 508 използва множество технологии, с които да гарантира приятно преживяване:

 • Използване на платформата EMP2, осигуряваща чудесни динамични качества и намаляване на масата (средно 70 кг по-малко в сравнение с предишното поколение), подобряване на разхода на гориво, безопасността и експлоатационните показатели.
 • Въвеждането на нова техника за заваряване на каросерията, усилена с 24 м свързване посредством структурно лепене, осигуряваща по-голяма твърдост и гаранция за по-добра издръжливост.
 • Монтиране на предно гнездо на амортисьора за оптимална работа на окачване
 • Адаптиране на задната ос с многораменно окачване, свързана с окачване, управлявано от променливи амортисьори – Активно управление на окачването (стандартно оборудване при версия GT и с всички бензинови двигатели; опция при 2,0-литровите дизелови двигатели).
 • Настройки за контакт с пътя, адаптирани за всеки двигател, за да гарантират най-комфортното возене и омекотяване по неравни повърхности.
 • Калибриране на електрическото сервоусилване на волана за осигуряване на баланс между плавното и твърдо управление за всички ситуации на пътя и за забележителна маневреност.
 • Широко въвеждане на надеждна, модерна автоматична трансмисия чрез използване на нова 8-степенна автоматична скоростна кутия EAT8 с електрически лост, управляван с едно натискане.

Французите са се погрижили и за комфорта при пътуване с подбор на качествени материали в покритията и тапицериите за осигуряване на модерна среда.

По тази причина седалката на водача (и на пътника до водача от ниво Allure Business) получи етикета AGR (Aktion für Gesunder Rücken), който оценява нейната ергономичност и възможностите за регулиране по дължина, наклон на облегалката и лумбална опора (четирипосочна електрическа пневматична система). Това оборудване се предлага като опция от ниво Active.

Предните седалки предлагат също електрически настройки в 8 посоки с възможност за запаметяване на две конфигурации.

И двете ергономични предни седалки разполагат опционално с осем точкова пневматична система с пет програми за масаж.

Купето разполага и с много пространство за съхранение на вещи – до 32 литра.

Широко отварящият се панорамен покрив е в стил спойлер, а за аудиосистемата на автомобила марката отново е избрала Focal®, признатата френска компания в областта на акустиката.

Новият PEUGEOT 508 предлага широка гама от системи в помощ на водача от най-ново поколение вкл.:

 • Система за нощно виждане (Night vision), за първи път в сегмента
 • Адаптивен автопилот с функция Stop & Go (с автоматична скоростна кутия ЕАТ8)
 • Асистент за позициониране в лентата (свързан с Адаптивния автопилот с функция Stop & Go), първо приложение в гамата на PEUGEOT
 • Активна спирачка за безопасност от най-ново поколение (която засича пешеходци и колоездачи през деня и през нощта при скорост до 140 км/ч) и Предупреждение за спазване на дистанция
 • Асистент за придържане в лентата (включително спрямо банкетите)
 • Предупреждение за бдителността на водача (чрез камера)
 • Система за автоматично превключване на дълги и къси светлини
 • Система за разпознаване на пътните знаци за ограниченията за скорост и препоръки
 • Система за разширено разпознаване на пътните знаци („Stop“, „Забранено влизането“ и др.)
 • Система за активно следене на мъртвата зона.

Новият PEUGEOT 508 се възползва от двигателите от ново поколение PureTech и BlueHDi (с технология SCR), за Best in Class (най-добрите в класа) нива на CO2 емисии. Тези нива отговарят на

новите технически изисквания и процедурата WLTP, която търси съответствие между одобрените нива на разход на гориво и нивата при употреба от клиентите в реални условия.

При бензиновите двигатели има две нови предложения (в зависимост от пазара), разработени въз основа на 1,6-литровия двигател PureTech:

 • PureTech 180 S&S EAT8
 • PureTech 225 S&S EAT8 (само за версия GT). Заедно със спортния режим на електронното окачване това предложение предоставя мощност и бързи реакции, достойни за емблемата GT.

Възможностите за избор при дизеловите двигатели са четири (в зависимост от пазара), разработени въз основа на 1,5-литровия и 2,0-литровия BlueHDi двигатели:

 • BlueHDi 130 S&S с 6-степенна механична трансмисия е двигателят на базовото ниво и единственият, който предлага 6-степенна механична скоростна кутия;
 • BlueHDi 130 S&S EAT8;
 • BlueHDi 160 S&S EAT8;
 • BlueHDi 180 S&S EAT8.

Новият PEUGEOT 508 се произвежда в завода в Мюлуз във Франция, докато френските заводи в Тремери и Дуврен предоставят силовия агрегат. Така при своето лансиране моделът ще носи качествен знак за произход „Origine France Garantie“, удостоверяващ, че е произведен във Франция.

Автомобилът ще бъде представен на Автомобилния салон в Женева 2018 и от септември ще бъде в продажба в цял свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *