От 12 октомври, по силата на директива 2014/94/EU в Европейския съюз влязоха в сила хармонизирани горивни етикети. Те ще дават информация на шофьорите за пригодността на горивата за техните превозни средства и ще са от полза за избягване зареждането с грешно гориво. Етикетите ще информират и за ефектът върху околната среда, който има използването на даден тип гориво.

Когато потребителите спрат на бензиностанция, в която и да е държава-членка на ЕС, те ще забележат на колонките и на пистолетите за зареждане на гориво съответните символи, които ще бъдат еднакви навсякъде.

Тези етикети не заместват съществуващите имена или марки горива, нито препоръките за качество, безопасност и представяне. Те са базирани на стандарти в индустрията.

Новите етикети се делят на три групи

  • Бензинови горива: маркирани с „Е“, оградено в кръгче: Е5, Е10 и т.н. (номерата отговарят на различни био-компоненти (етанол), които са добавени към бензина).

Copyright и източник: Европейски комитет по стандартизация
  • Дизелови горива: маркирани с „В“, оградено в квадрат: В7, В10, XTL и т.н. (номерата отговарят на специфични био дизел компоненти , а XTL  означава синтетичен дизел, който не е извлечен от суров петрол).  
горива
Copyright и източник: Европейски комитет по стандартизация
  • Газови горива – техният специфичен подтип се изписва и се огражда в ромб: например CNG, LNG, LPG и H2 (водород)
горива
Copyright и източник: Европейски комитет по стандартизация

При новите превозни средства етикетите ще бъдат вписани в наръчника на колите, а също и в електронните менюта.

Освен да се виждат по всички бензиностанции, тези нови означения трябва да са видими и в автомобилните дилърства. Освен в държавите от ЕС, новите етикети ще се унифицират и за страните от Европейското икономическо пространство (Исландия, Лихтенщайн и Норвегия), Бившата Югославска Република Македония, Сърбия, Швейцария и Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *