Проблемите на автомобилния гигант “Фолксваген” не свършват. В понеделник Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) е отправила обвинения към компанията за манипулиране на тестовете за замърсяване на околната среда, но този път става въпрос за други марки коли, които са част от портфолиото на „Фолксваген“. От своя страна автомобилният производител оспори претенциите на агенцията.

Твърденията на EPA са на база на проведените от нея неотдавна тестове, които са показали, че „Фолксваген“ е инсталирала софтуер, насочен към манипулиране на тестове за замърсяване на околната среда в САЩ, засягащи някои от моделите на дизелови автомобили както на „Фолксваген“, така и на нейните поделения „Порше и „Ауди“. Според американския регулатор тези модели превозните средства са увеличили емисиите на азотен оксид с до девет пъти над допустимия стандарт.

Говорител на немския автомобилен гигант обаче оспори констатациите на американската агенция, заявявайки, че компанията не е инсталирала софтуер, целящ да представи неверни резултати за емисионните тестове в която и да е друга марка от посочените по-горе автомобили: Това е позволен софтуер. Поставеният от EPA въпрос е пределно ясен – Иска ли САЩ конкуренция на американския автомобилен пазар, или не?

„Фолксваген“ заяви, че си сътрудничи с агенцията и в тази връзка е изпратила в САЩ свои представители на най-високо равнище.

Автомобили, засегнати от последната претенция на американския регулатор, включват спортен модел 2015-а Porsche Cayenne, модел 2014-а на Volkswagen Touareg, както и модел 2016-а на Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L и Q5.

От „Фолксваген“ заявиха, че компанията не планира да спре от продажба засегнатите в новото обвинение на EPA модели, както направиха преди време с 482 000 дизелови превозни средства, съдържащи т.нар. „коригиращи устройства“, които могат да фалшифицират резултати от тестове за отделяните вредни емисии.

Свързани новини: Фолксваген с първа тримесечна загуба от 15 години насам

3 коментара за “Нови обвинения за Фолксваген в САЩ относно газовите емисии – компанията оспорва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *