Консерваторът Марселу Ребелу де Соуза бе избран за президент на Португалия още на първия тур на провелите се вчера избори. За него гласуваха 52% от избирателите.

Той взе повече от половината гласове и остави много малко за останалите си 9 конкуренти. Соуза предупреди, че ще използва позицията си, за да попречи на лявото правителство да усложни финансовото здраве на страната, която се задъхва от дългове.

Новият президент ще стъпи официално в длъжност през месец март и ще замени настоящия президент Анибал Силва, който беше на тази позиция два 5-годишни мандата.

Президентът няма изпълнителна власт, и е в по-голяма степен с представителни функции. Но мненията му може да имат голямо влияние, а, по време на криза, той има право да разпусне парламента, ако смята, че правителството не се справя с функциите си.

Анализатори коментират, че избирането на Ребелу де Соуза ще помогне за поддържане на политическия баланс в страната след парламентарните избори през октомври миналата година, отбелязали завой наляво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *