Немската компания Mercedes-Benz показа на автомобилното изложение в Детройт новото поколение E-Class (W213). Продажбите на модела в Европа ще започнат през пролетта. Mercedes-Benz прави голяма крачка в бъдещето с новия E‑Class.  Десетото поколение на бизнес лимузината е с отличителен емоционален дизайн и висококачествен интериор.

 

С новия E-Class се отбелязва и световната премиера на редица технически иновации. Моделът прави важна крачка напред към пълното автономно шофиране.

Автомобилът е построен върху новата платформа MRA. Той е със 100 кг по-лек от своя предшественик, но надвишава габаритите на W212. Дължината на седана е 4923 мм, а междуосието – 2939 милиметра. Лимузината е получила голямо странично остъкляване и аеродинамична каросерия – коефициентът на въздушно съпротивление е 0.23.

Арматурното табло в седана е сменено с 12.3-инчов дисплей, който се комбинира с екрана на информационно-развлекателната система. Горната част на централната конзола е също като в Mercedes S-Class: идентични са дефлекторите на автоматичния климатик и мултимедийната система Comand. В центъра са разположени уредите за управление на климатроника и часовника. В лявата страна на арматурното табло са поставени бутони за контрол на електрическата ръчна спирачка и електронните асистенти. Долната част на централната конзола на новия модел е взета назаем от по-малкия  Mercedes C-Class. Освен това седанът получава съраунд система Burmester 3D, волан с два тъчпада и нов пакет за интериорно осветление, което се състои от 64 цвята.

W213 е оборудван с опции, каквито преди това бяха налични само на флагмана S-класа. По-специално, новият модел е окомплектован с полуавтономна система за управление. Тя включва няколко десетки датчици и сензори, които анализират пътната ситуация около автомобила. Електрониката е в състояние самостоятелно да води седана със скорост до 210 км в час. Не е задължително условие наличието на пътна маркировка, автопилотът на  E-класа ще бъде в състояние да се фокусира върху пътя и извън него, но само при скорост не по-голяма от 130 км в час. Системата разпознава пътните знаци и записва в паметта другите автомобили, знаците, пешеходци и сгради и конструкции, разположени в близост до пътя. От Mercedes наричат новата технология „система за полуавтоматично подпомагане на водача“ и настояват, че шофьорът ще трябва да държи ръцете си върху кормилото непрекъснато.

Новата E-класа може да бъде свързана със смартфона, който може бъде използван за дистанционно управление на седана. Така например, водачът може да паркира колата от разстояние чрез мобилния си телефон посредством  специално приложение. Новият E-Class ще направи своя пазарен дебют с избор от два двигателя: E 200 с четири цилиндров бензинов двигател и E 220 d с изцяло новия четири-цилиндров дизелов мотор. След пазарния дебют ще бъдат добавени и други модификации, включително E 350 с  хибридна технология. Новият E-Class PLUG-IN HYBRID впечатлява с динамика и ефективност, като постига около 30 километра пробег изцяло на електрическа енергия и съответно движение без разход на вредни емисии.

Все още не са известни цените и кога да очакваме автомобила в дилърските мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *