Медиен скандал се разрази наскоро в Холандия относно почивката на шофьорите на камиони. Този път на фокус е престоят им в кабината през лятото.

Темата беше отключена след статия в националния ежедневник De Telegraaf. В нея се описва как почивката на шофьорите на камиони в кабината при летни условия е много сериозен проблем, който се игнорира напълно. В кабините е толкова горещо, че шофьорите не могат да спят, карат уморени, което от своя страна повишава риска от пътни инциденти. В същото време собствениците на транспортни компании много често решават да не инвестират в автономни климатици, работещи, когато камионът е паркирал и двигателят не работи.

В публикацията на холандския вестник е поместен коментар от представител на местната асоциация на превозвачите TLN. По думите му повечето шофьори спят в домовете си или в хотели и следователно проблемът не е толкова сериозен.

Реакцията срещу това изказване не закъсня. Последваха множество яростни отговори от шофьори и близки, изпратени към редакцията на De Telegraaf. Те отбелязват, че спането всеки ден вкъщи или на хотел е представа далечна от реалността. Също така се посочва, че автономните климатици определено са необходими.

Последва и изявление от представител на синдикатите CNV Vakmensen, в което се посочва, че, ако работодателят не желае да плати за автономни печки или климатици, то той е отговорен за рисковете, които се пораждат от липсата им. „На тираджии, които спят в горещите кабини бих казал следното:  отидете да спите в хотел и изпратете сметката на шефа си. Като шофьори имате право да откажете да спите в кабината. Имате това право.”

Очакваме Вашите коментари и мнения по темата.

Снимка: BEPnews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *