Народното събрание единодушно подкрепи проекта за декларация за Договора за добросъседство с Македония. 206 депутати от всички парламентарни групи подкрепиха документа.

Премиерът Бойко Борисов благодари на Народното събрание за подкрепата.

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония ще бъде подписан на 1-ви август в Скопие. Той съдържа 14 члена.

Според точка 5 от член 11 Република Македония потвърждава, че нищо от нейната конституция не може и не трябва да се тълкува като основа за намеса във вътрешните работи на Република България. Целта е да се защитят статута и правата на лица, които не са македонски граждани.

В същия член се посочва, че София и Скопие няма да предприемат, подтикват към или поддържат неприятелски действия една срещу друга. Двете държави няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга.

Македония и България имат право да предприемат мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции.

Също така в срок от 3 месеца (чл. 8) ще бъде създадена съвместна експертна комисия, на паритетен принцип, която ще отговаря за исторически и образователни въпроси. Целта е да се осигури обективно, основано на доказателства тълкуване на историческите събития.

Ще се организират съвместни чествания на общи исторически събития и личности.

Ще бъде подписан и договор, с който България се ангажира да помогне на Македония да изпълни критериите за членство в Европейския съюз и НАТО.     

Снимка: Пресслужба на МС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *