Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Предложението предвижда премахване от публични места на символи, лозунги, фотоси, надписи и други знаци и предмети, които възхваляват този режим.

Проектозаконът беше внесен от депутати от Реформаторския блок. То получи подкрепата на ГЕРБ, ДПС и Реформаторите, а против се обявиха от БСП, АБВ, „Атака“ и някои депутати от Патриотичния фронт.

Според приетите промени скулптури, паметници, картини и фотоси, които пресъздават образи, персонажи или събития от историята на БКП или от периода от 1944 до 1989 година могат да бъдат предоставяни на Музея на социалистическото изкуство, предаде Агенция „Фокус“.

Георги Божинов от „БСП лява България“ заяви, че приемането на закона ще бъде петно върху този парламент. В отговор Лъчезар Иванов от ГЕРБ посочи, че като отговорни политици народните представители би трябвало да дадат оценка за комунистическия режим, а дали е правилна ще покаже в бъдеще историята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *