Когато избираме слушалки, това което търсим най-често е свързано с това колко удобни са те, дали пасват на ушите ни, дали имат качествен звук.

Ако се замислим обаче, звуковото преживяване като цяло е еднакво за всички. Да, можем да си поиграем с аудио настройките на нашето мобилно устройство или компютър, а някои слушалки имат и вградени бутони за засилване на баса.

И все пак, не много от нас ще се захванат със задачата да си настройват идеалния звук (ако изобщо знаят как става).

За този проблем може би вече има решение. Слушалките Nura са създадени със специалната цел всеки човек да получи идеалния си звуков профил, на базата на формата на вътрешното ни ухо.

На пръв поглед те изглеждат като съвсем нормални големи слушалки. Но от вътрешната страна има чифт вътрешни слушалки, които имат вграден по един малък микрофон във всяка. Изглежда странно на пръв поглед, но според създателите на Nura слушалките, това е ключът към перфектния звук.

Вградените малки микрофони всъщност „слушат” звука от нашето ухо. Според главният технологичен директор на Nura д-р Люк Кембъл, звукът, който влиза в ухото, генерира друг звуков отговор в обратна посока. Това не е ехо, а напълно нов звук, който съдържа богата информация за формата и състоянието на вътрешното ни ухо. С помощта на тези данни Nura може да прецени какъв вид аудио ще звучи най-добре за нас и ще настрои звука, идващ от слушалките.

Нещата не стават автоматично. Има нужда от малко настройки и от наша страна, но приложението към слушалките прави работата ни много лесна. В момента, в който изберете „new user“ (нов потребител) на приложението, на екрана си ще видите напътствия за процеса по тестването. Ще ви бъде напомнено дори да нагласите добре слушалките на главата си. След това ще чуете серия от звуци и приложението ще използва данните, за да създаде Вашия звуков профил, който ще бъде запазен в паметта на слушалките. Така ще можете да използвате всяка програма за пускане на звукови файлове и няма да настройвате всеки път профила си. Nura слушалките могат да запазват данните за няколко потребители.

По-голямата част от звука излиза от вътрешните малки слушалки, но големите външни също имат своята роля. Те вибрират върху ушната мида и създават баса, който много хора обичат, без да се налага да се увеличава силата на звука.

Nura пусна проекта си за спонсориране в Kickstarter на 16-и май. Нужните $100 000 бяха събрани само за 14 часа. Днес (17 май) компанията е събрала близо $180 000. Тези, които финансират кампанията, ще могат да си купят слушалките за $249. Евентуалната цена на дребно ще бъде $399. Изглежда, че тези слушалки са много скъпи, но, ако получим идеалния звук, който компанията обещава, то тогава парите ще бъдат напълно оправдани.

Повече за кампанията на Nura може да прочетете тук.

Ето и презентационно видео:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *