NVIDIA ще вгради своят DRIVE PX 2 AI (AI – изкуствен интелект) суперкомпютър в коли, които ще се състезават в шампионата Roborace, първото световно състезание за автономни автомобили.

Като част от новата серия за електрически състезателни автомобили Formula E ePrix, Roborace обединява конкуренцията между автономно движещи се спортни коли и състезание с автомобили, които не замърсяват околната среда.

Всеки Roborace ще изправи един срещу друг 10 тима, всеки от които с по 2 автономни автомобила, оборудвани с NVIDIA DRIVE PX 2. Те ще се състезават в едночасови гонки. Колите са идентични и единственото им конкурентно предимство е софтуерът. Състезанието по-скоро е за това кой ще създаде най-добрия изкуствен интелект.

Количеството информация, което ще преминава през всяка от автономните супер бързи състезателни коли, както и нуждата от вземане на бързи решения, е невероятно предизвикателство.

DRIVE PX 2 осигурява впечатляващо представяне от висок клас – до 24 трилиона операции в секунда за AI приложения – в кутия с размерите на кутия за обяд.

Тъй като състезателните коли няма да имат шофьори, размерите им са изключително компактни. Дизайнът им е дело на Даниел Саймън.

NVIDIA DRIVE PX 2 осигурява процесорната мощ на 150 лаптопа MacBook Pro. Суперкомпютърът има възможности за дълбоко обучение (deep learning), които използват графични процесори, за да помогнат на колите да се учат от света около себе си. Това означава, че те ще се представят все по-добре при всяко следващо състезание.

Снимка: NVIDIA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *