Америка трябва да пише правила. Америка трябва да диктува условия. Другите страни трябва да играят по правилата, които установяват Америка и нашите партньори”,  казва американският президент Барак Обама по повод Транстихоокеанското партньорство (TPP) в редакционна статия за вестник „Вашингтон поуст“, цитирана от БНР.

Американският президент пише, че Съединените щати трябва да изпреварят Китай в създаването на икономическа организация на страните от тихоокеанския регион. По думите му Китай не губи време и вече свика среща в Австралия на 15 държави от региона, на която беше сключено споразумение за създаването на Многостранно регионално икономическо партньорство.

Това споразумение би било пречка за американските производители и търговци, пише Обама, и затова Америка трябва да договори Транстихоокеанското партньорство, което обединява 12 страни, представляващи около 40% от световната икономика, и гарантира на частните компании възможността при равни условия да се конкурират с държавните фирми.

В отговор на статията говорител на китайското правителството заяви, че правилата за международна търговия трябва да се установят съвместно от всички държави по света, а не да се диктуват от една страна. „САЩ показват голяма амбициозност с такива заявления, но страхувам се, че не отчитат дългосрочните перспективи”, отбелязва китайската страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *