Президентът на САЩ Барак Обама и израелският премиер Бенямин Нетаняху са се постарали да омаловажат разногласията помежду си по време на първата си двустранна среща от повече от една година насам, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БНР. Агенцията коментира, че срещата в Белия дом е била опит за възобновяване на отношенията между двете държави. Добрият тон между Израел и САЩ се загуби, след като Съединените щати постигнаха споразумение за ядрената програма на Иран, на което Нетаняху е силен противник. В изявленията пред журналистите, преди разговора на четири очи, двамата лидери омаловажиха разногласията по въпроса за Иран:

„Не е тайна, че министър-председателят и аз имахме силно разминаване в позициите, конкретно по тази тема. Нямаме разногласия обаче за нуждата да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие, нямаме разногласия и за значението от това – да отслабим ефекта от дестабилизиращите действия, които биха могли да се припишат на Иран“, заяви американският президент.

Обама и Нетаняху са наблегнали на общите интереси, като мира между израелци и палестинци. Що се отнася до подновяването на 10-годишното двустранно споразумение за сигурност, което изтича през 2017 година, двамата лидери са се договорили, в началото на декември САЩ ще изпрати екип в Израел, за да бъдат започнати преговори.

„Сигурността на Израел е един от главните ми външнополитически приоритети“, е заявил Обама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *