Американският президент Барак Обама се е обадил по телефона на руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят ситуацията в Украйна, Сирия и на Корейския полуостров, предаде ТАСС.

„На 13 януари по инициатива на американската страна се проведе телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и американския му колега Барак Обама. Държавните лидери обсъдиха подробно въпросите за уреждане на конфликта в Украйна, проблемите на Близкия изток с акцент върху търсенето на начини за разрешаване на сирийската криза, и ситуацията на Корейския полуостров“, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Президентът Путин е посочил „необходимостта от пълното и строго спазване от страна на Киев на задълженията му съгласно Минските споразумения, включително и в частта за установяването на пряк диалог с Донбас, съгласуване с него на изготвените промени в конституцията, провеждането на местни избори и встъпването в сила на законите за особения статут и амнистия“.

И двамата лидери са определили „важността на предстоящите контакти между представителите на двете страни по украинската тема“.

Относно Сирия е била „изказана двустранна подкрепа на усилията на ООН за организирането в края на януари в Женева на преговори между представителите на сирийското правителство и представителна делегация на опозиционните кръгове с цел постигането на политическо решение в Сирия в съответствие с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН“.

Руският президент „отново акцентира върху необходимостта от създаването на широка коалиция за борба с „Ислямска държава“ и другите екстремистки организации“, като е подчертал „актуалността на скорошната подготовка на списъците с терористичните структури и отказа от двойните стандарти при квалификацията на едни или други групировки“.

Лидерите са призовали за „деескалация на напрежението, възникнало във връзка с кризата в отношенията между Саудитска Арабия и Иран“.

Във връзка със заявленията на ръководството на КНДР за провеждането на изпитания на водородна бомба, президентите на двете страни отбелязали, че „ако това заявление се потвърди, то би било грубо нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и не трябва да остане без твърда международна реакция“.

Владимир Путин „потвърди неизменната позиция на Русия в полза на дипломатическото разрешаване на корейския проблем. С цел избягването на по-нататъшното изостряне на ситуацията руският лидер се изказа за това всички заинтересовани страни да запазят максимално търпение и да не предприемат действия, способни да стимулират военна ескалация в Североизточна Азия“.

Един коментар за “Обама и Путин са обсъдили ситуацията в Украйна, Близкия изток и Северна Корея

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *