Американският президент Барак Обама е на посещение днес в Саудитска Арабия, в опит да успокои обтегнатите отношения между Вашингтон и съюзниците му, във връзка с разсекретяването на доклад за 11 септември, както и с гражданските войни в Сирия и Йемен.

Обама, който е придружаван по време на визитата си от министъра на отбраната Аштън Картър и от държавния секретар Джон Кери, ще проведе разговор с крал Салман веднага след пристигането си в Рияд.

На 21 април американският президент ще се срещне с лидерите на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив – Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Надеждите на американската страна са разговорите да се фокусират върху борбата с терористичната организация „Ислямска държава” и опитите да се сложи край на конфликтите в Сирия и Йемен.

Притесненията на сунитските монархии от Персийския залив са свързани с вдигането на международните санкции срещу шиитски Иран.

По-важният проблем, който помрачи отношенията между Вашингтон и Рияд е възможното прокарване на законодателство в САЩ, което ще даде възможност на американски граждани, пострадали при терористичните атаки на 11.09.2001 г. в САЩ да съдят други държави в американски съдилища.

Предложеното законодателство е свързано с подновените опити на демократи от Сената за декласифициране на 28-страници от доклада на американското правителство от 2004 г., свързан с атаките от 11 септември. Смята се, че в него има детайли за възможни връзки на Саудитска Арабия с терористичния акт.

Президентът Барак Обама се обяви срещу въвеждането на подобно законодателство докато кандидатите за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън и Бърни Сандърс го подкрепиха. По думите на прессекретаря Джош Ърнест, от 18 април,  „Съединените щати, данъкоплатците на страната, военните и дипломатите ще бъдат изправени пред значителен риск, ако други страни приемат реципрочно подобен закон.” Ърнест посочва също, че той би бил в противоречие с международното законодателство и презумпцията за индивидуалния имунитет на всяка отделна страна.

Саудитска Арабия предупреди Вашингтон, че, ако законът бъде приет, това ще доведе то продаване на близо $750 милиарда американски дълг и други активи в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *