Британската асоциация за автомобилни превози (RHA) предупреди за нова практика при крадците, обиращи камиони. В Обединеното кралство използването на газ за приспиване на шофьорите зачестява все повече.

Този метод става все по-популярен, което сериозно притеснява RHA. Организацията дава пример с един от последните инциденти в Уест Мидландс. При този случай крадците са приспали с газ шофьора на камиона. След това са отворили спокойно брезента на ремаркето от едната страна и са откраднали стока на стойност хиляди евро.

Подобни кражби зачестяват и в Южен Йоркшир. Потърпевш полски шофьор разказва за ужасното си преживяване. В неговия случай крадците са инжектирали в кабината нервнопаралитичен газ.

„Бях напълно наясно какво става. Видях и чух всичко, но не можех да мръдна, дори да си повдигна пръста. Видях крадецът да влиза в кабината, да се навежда над мен. След това започна да рови в кабината. Открадна някои от нещата ми и си замина,” споделя ужасеният шофьор на камион, цитиран от trans.info.

Той признава, че никога не е бил толкова уплашен за живота си.

„Ще помня лицето му до края на живота си,” допълва той.

RHA призовава шофьорите да направят превозното си средство, колкото се може по-обезопасено, когато почиват на изолирани места. Заслужава си да се снабдите със сензор за засичане на хлороформ. На пазара са налични и дигитални устройства за засичане на приспиващ газ като цената им варира около 50 евро.

Нашето мнение е, че властите във всяка държава трябва да работят  по-усилено за осигуряване безопасността на хората, в т.ч. и шофьорите на камиони, чиято работа и без това е достатъчно тежка. Данъци се плащат, следователно органите на реда са тези, които трябва да разполагат със съответното оборудване за опазване на обществения ред, здравето и безопасността на хората.  

Снимка: gfairchild, Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *