Манипулирането на тахографа основно е от полза за превозвача. Но карането с по-висока скорост или по-дълги часове е рисково както за живота на шофьорите на камиони, така и за останалите пътни участници.

Преди седмица румънски тираджия е бил спрян от полицията на германската магистрала А2 близо до Билефелд. Проверяващите бързо са се усъмнили, че тахографът на 40-тонната композиция не е „изправен“, съобщава регионалният вестник „Вестфелишер Анцайгер“.

За да потвърдят подозренията си, инспекторите насочили превозното средство към оторизиран сервиз наблизо. Оказало се, че в камиона има инсталиран специален сензор, който влияе на работата на тахографа. По-специално, манипулира записките на устройството.

Германските проверяващи действали твърдо и със замах. За нарушението румънският превозвач е бил глобен с невероятните 21 000 евро. Компанията ще трябва да поеме и високите разходи за премахване на манипулиращото устройство, съобщава германският вестник.

Шофьорът на камиона също е бил глобен. 50-годишният румънец е трябвало да извади 350 евро от джоба си, защото е карал с превишена скорост (118 км/ч). Той е трябвало да си вземе и 4-дневна почивка от работа.

Германският вестник съобщава, че румънската транспортна фирма е платила глобата в понеделник.

Полицаите от Белефелд обясняват, че целта на сериозната глоба е да откаже други транспортни компании да предприемат подобни нелегални практики.

Това не е първият случай, в който ви разказваме за практиката за манипулиране на тахографи. И румънците не са единствените, които използват подобни „техники“. Полските и българските превозвачи, също се ползват от „удобствата“ на манипулираните тахографи.

Недостигът на шофьори на камиони в цяла Европа дава малко предимство на всеки водач, а именно да откаже на шефа си да прави нещо, което смята за нередно. В крайна сметка сега борбата е за шофьори, а карането дни наред без почивка е нередно. Застрашаването, в следствие на това, на живота на много хора е напълно недопустимо. Ако вашият шеф ви принуждава да извършвате подобни нарушения, очевидно е, че той изобщо не мисли за добрите работни условия и за вас.

Снимка: BEPnews, Яна Стаменова

Един коментар за “Огромна глоба за румънски превозвач заради манипулиран тахограф

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *