Близо 15% ще са загубите по част от оперативни програми от Програмен период 2007-2013 г.

Това става ясно от публикуваната справка на Единния информационен портал по управлението на средствата на еврофондовете, предаде БГНЕС.

От справката се разбира още, че българското правителството е разплатило за сметка на държавния бюджет над 2,2 млрд. евро, които обаче Европейската комисия тепърва ще трябва да възстановява. Не е ясно колко от този дефицит ще бъде покрит от Брюксел, защото има вероятност част от направените разходи да не бъдат признати.

Данните от справката са за изпълнението на европейските фондове към 30 октомври 2015 г.

Фрапираща е разликата при Оперативна програма “Околна среда”, плащанията по която на два пъти бяха замразявани заради допуснати нарушения при обществени поръчки. Държавата е покрила, основно с бюджетни средства, 99,48% от програмата или 1,7 млрд. евро, докато ЕК е признала разходи само за 70,03% или 977 млн. евро, т.е. Брюксел има да ни връща над 700 млн. евро само по тази европейска програма.

По Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” Комисия е превела 95% от бюджета или 980 млн. евро. Признатото от Брюксел изпълнение по Оперативна програма “Транспорт” е 78,35% или 1,27 млрд. евро, докато държавата е разплатила над 1,6 млрд. евро.

Подобна е ситуацията и с Оперативна програма “Регионално развитие”. По нея ЕК е признала 76,16% от направените разходи или 1,03 млрд. евро, докато българските власти са превели на изпълнителите 1,42 млрд. евро.

По програма “Конкурентоспособност” дефицитът е по-малък – преведени към изпълнителите 1,08 млрд. евро (93,2%), преведени от ЕК към бюджета са 893 млн. евро (90,48%). По програма “Административен капацитет” Брюксел е признал 89,71% или 132 млн. евро, а по ОП “Техническа помощ” ЕК е превела 41 млн. евро (88,6%).  

Изпълнението на програмен период 2007-2013 г. приключва окончателно в края на тази година, което прави на практика невъзможно за по-малко от два месеца да бъдат усвоени оставащите между 10 и 15% по повечето от европейски програми. Какъв е окончателният процент на усвоените средства и какъв размер България е загубила ще стане ясно в първите месеци на следващата година. Към загубите трябва да се включат и тези средства, които България не успя да усвои в предходните две години по правилото n+2, както и заради наложените финансови корекции по отделни проекти, които също са за сметка на националния бюджет.

/БГНЕС

Припомняме, че от доклад на Европейската сметна палата от вторник  стана ясно, че страната ни е един от лошите примери за неправомерно раздаване на европари. Сметната палата на ЕС предупреди, че нередностите при обществените поръчки в България забавят усвояването на еврофондове. По данни на ЕК България е на едно от последните места по степен на усвояване на европейските фондове, с признати 81,83% от раздадените пари.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *