Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, в която се призовава за засилване на проверките по летищата,  за разкриване и предотвратяване на терористични атаки срещу гражданската авиация.

Освен със засилените проверки, проверките на сигурността и охрана на летищата, Съветът апелира за засилване на сътрудничеството и споделяне на информацията между държавите [членки на ООН], както и изискване авиокомпаниите да осигуряват повече информация за пасажерите на националните власти. Целта е да се следи движението на хора, идентифицирани от комисиите за борба с тероризма. Регионалното и международното взаимодействие за граничния контрол, прилагането на закона и наказателното право, също бяха подчертани по време на министерската среща на Съвета за сигурност.

В резолюцията се настоява страните да помагат за изграждане на капацитета, включително тренировки и технологичен трансфер. Подчертава се, че е нужно повече взаимодействие между местните власти, агенции и предприятия при идентифициране на пропуски и слабости на авиационната сигурност.

Снимка: ООН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *