Съветът за сигурност на ООН гласува на 11 септември да затегне санкциите срещу Северна Корея, заради продължаващата и ядрена програма. Налага се забрана за износ на текстил от страната и се слага лимит на вноса на петрол.

Русия и Китай дадоха съгласието си, след като дипломати от ООН обявиха пред журналисти, че САЩ са оттеглили предишното си предложение за пълно петролно ембарго и замразяване на активите на Ким Чен Ун. В резолюцията е добавен и текст, призоваващ за „мирно, дипломатическо и мирно“ решение на кризата на Корейския полуостров.

По думите на американския посланик на САЩ в ООН Ники Хейли, новите мерки ще намалят годишния приход от износ на Пхенян с $800 милиона. Заедно с предходните санкции приходите от износ на страната ще се свият с около 90%.

„Не изпитваме удоволствие от допълнителното затягане на санкциите днес. Не искаме война“, коментира Хейли и допълни: „Севернокорейският режим още не е преминал точката, от която няма завръщане.“

По думите и „силната връзка“ между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин са допринесли за неочаквания успех на преговорите за нови санкции.

Както Китай така и Русия изразиха по-рано съмненията си за одобряване на допълнителни санкции. Руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, че подобен ход едва ли ще накара Пхенян да спре ядрените тестове.

Посланикът на Москва в ООН, Васили Небензя заяви в понеделник, че страната му подкрепя нови санкции, защото „оставянето на ядрените тестове без твърда реакция би било грешно.“

Той призова отново САЩ и съюзниците и да обмислят руско-китайското предложение, според което САЩ и Южна Корея трябва да прекратят съвместните си военни учения в замяна Пхенян ще прекрати тестовете с балистични ракети и ядрените изпитания.

С приетата резолюция се забранява също държавите да издават нови работни разрешително за севернокорейски работници, изпратени в чужбина – мярка, която ще се отрази сериозно на Пхенян, тъй като съществуващите работни разрешителни скоро ще изтекат.

Преди приемането на нови мерки от Съвета за сигурност, Пхенян предупреди Съединените щати, че ще платят „тежка цена“ за натиска им за налагане на нови санкции от ООН.

Все още няма реакция от Севера във връзка с одобряването на новите санкции.

 

Един коментар за “Съветът за сигурност на ООН одобри нови санкции срещу Северна Корея

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *