Страните от ООН да започнат преговори за нов договор за забрана на ядрените оръжия, за това гласува мнозинството от държавите в комитета на Общото събрание на ООН, въпреки силна опозиция от световните ядрени сили.

Резолюцията, предложена от Австрия, Ирландия, Мексико, Нигерия, Южна Африка и Бразилия, беше приета със 123 срещу 38 гласа и в нея се призовава преговорите по документа да започнат от месец март.

В нея се посочват сериозните притеснения, свързани с „катастрофалните хуманитарни последици от евентуално използване на ядрено оръжие.”

Предложението не беше прието от 4  от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, които са и едни от водещите ядрени сили – САЩ, Русия, Великобритания и Франция.

Китай, Индия и Пакистан се въздържаха.

Според опонентите на австрийското предложение, ядреното разоръжаване трябва да става в рамките на Договора за неразпространение на ядрени оръжия.

Вотът за започване на преговори за забрана на ядрените оръжия ще се гласува окончателно от Общото събрание на ООН през декември. Настоящият вот в комитета дава индикации, че повечето страни-членки на организацията ще дадат подкрепата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *