Шофирането през нощта е сред най-опасните човешки дейности. Според статистиката на Германския автомобилен клуб ADAC, близо 30% от всички произшествия с фатални последици се случват през тъмната част на денонощието.

В тази връзка автомобилните производители постоянно се стремят към осигуряване на системи за сигурност и по-добра видимост за шофьорите. Немският автомобилен бранд Opel също не изостава от тази тенденция.

Като опция (допълнително доплащане) за новите си модели Zafira  и Mokka X Opel предлага системата AFL LED. Тя предоставя всички предимства на адаптивните предни светлини и фаровете, използващи изцяло LED елементи в класа на вановете и SUV моделите в компактния сегмент от пазара. Предните AFL LED светлини осигуряват сноп ярка бяла светлина, който осигурява отлична осветеност без да заслепява другите участници в движението.

cq5dam.web.1280.1280 (2)

Opel беше първият автомобилен производител, който представи адаптивната система на предните светлини AFL (Аdaptive Forward Lighting) с биксенонови осветителни тела в средния клас през 2003 година. Моделът Astra беше първият компактен автомобил със светлини за завой през 2004 година, последван от Zafira през 2005 година.

Последва въвеждането на системата AFL с халогенни осветителни тела, която беше достъпна за първи път при Corsa през 2006 година.

В момента немският автомобилен производител предлага системата AFL при почти всички леки автомобили в гамата си. Представянето на следващото й поколение вече започна с матричните светлини IntelliLux LED. Премиерата беше през 2015 година с пускането на новото поколение на Opel Astra.

cq5dam.web.1280.1280 (1)

Новите модели Zafira и Mokka X, които разполагат с адаптивни функции на предните светлини и използват изцяло LED елементи, идват като продължение при внедряването на светлинните LED технологии в Opel. Системата AFL LED осигурява всички предимства на адаптивните предни светлини без необходимост от използване на подвижни елементи в светлините. Но вместо да включва и изключва отделни LED в различни комбинации, системата AFL LED се адаптира към ситуацията на пътя и наличието на други участници в движението чрез автоматична промяна на профила на светлинния сноп на предните светлини.

Тази светлинна система разполага с девет различни функции.

При скорост на движение над 55 км/ч, функцията за извънградско движение (Country Light) подобрява осветяването на пътното платно и зоните в непосредствена близост до него. Обхватът на светлините върху собствената лента за движение е по-дълъг, докато разпределението на осветлението върху насрещната лента е намалено с цел предотвратяване на заслепяването на насрещно движещите се водачи. В допълнение към това, подобреното осветяване на зоните в непосредствена близост до пътя дава възможност за по-ранно разпознаване на потенциалните опасности (напр. диви животни).

cq5dam.web.1280.1280

При движение в завои или при завиване по време на маневри, системата AFL LED активира режима за завиване и завои (Сornering/Curve Light), който включва допълнителен ляв или десен LED елемент. Така се осветява пътното платно в посоката на движението в зависимост от ъгъла на отклонение на волана или подадения мигач. Режимът за завиване и завои се включва автоматично при скорост на движение под 40 км/ч, когато има включен мигач и/или когато ъгълът на отклонение на волана от централната позиция премине определена граница. Режимът се деактивира, когато мигачът бъде изключен, както и когато воланът се върне в централна позиция. Той е активен до достигане на скорост 70 км/ч.

При скорост под 55 км/ч, системата AFL LED aвтоматично преминава в градски режим (Town Light). В сравнение с извънградския режим (Country Light), светлинният сноп е скъсен до близката зона пред автомобила и е по-широк настрани благодарение на включените с намалена интензивност светлини за завиване. Подобреното осветяване помага на водача да вижда по-добре страничните зони на пътното платно и да избегне своевременно потенциални произшествия с участието на деца или на пешеходци.

Режимът за маневри (Maneuvering Light) осветява зоната около автомобила при маневри за паркиране или за излизане от паркомясто напред или на заден ход. В този режим светлините за завиване се активират с намалена интензивност при превключване на задна предавка. Режимът за маневри остава активен в продължение на 20 секунди след изключване на задната предавка или докато автомобилът не надхвърли границата от 7.0 км/ч при движение напред.

Tуристическият режим (Тourist Mode) за промяна на светлинния профил при пътуване в държави с обратна посока на движението, дългите светлини (High Beam), дневните светлини (Daytime Running Lights) и функцията HBA (High Beam Assist) за автоматично включване/изключване на дългите светлини в зависимост от присъствието на други участници в движението е още една екстра, която допринася за подобряване на видимостта на пътя.

Освен множеството функции на системата, нейно предимство е и, че LED елементите изразходват и значително по-малко електроенергия. За това допринася и факта, че има автоматичното включване на светлините при спиране (Stop Mode Light), когато системата start/stop изключи двигателя. В този режим късите светлини остават включени, а светлините за завиване се изключват, намалявайки общата енергийната консумация на предните светлини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *