Opel Ampera-e може би ще отстрани най-големия недостатък на електрическите автомобили, а именно краткия пробег с едно зареждане. Според изискванията на изпитателния цикъл NEDC (New European Driving Cycle – актуалният стандартен метод за сравнение на автономния пробег при различни модели автомобили), новият електромобил на немския производител е в състояние да премине значително отвъд бариерата от 400 километра с едно зареждане (пробег при движение с изцяло електрическа енергия)

Постижението на Opel дава на новия електрически компактен модел голяма преднина в неговия пазарен сегмент.

За сравнение, BMW i3, оборудван с предлаганата допълнително голяма акумулаторна батерия с 33 кВтч е в състояние да измине само 300 километра в цикъла NEDC.

Автономният пробег на Nissan Leaf възлиза на 250 километра, при Renault Zoe той е 240 километра, а при VW e-Golf – 190 километра.

cq5dam-web-1280-1280-2

Opel Ampera-e определено се превръща в потенциален избор за купувачите на електромобили със своя най-малко 30% по-продължителен автономен пробег от най-близкия конкурент.  прави истинска революция в електрическата мобилност. Разбира се максималният автономен пробег при всекидневна употреба се отклонява от стойностите, измерени според NEDC.

В практиката, фактори като пътните характеристики, атмосферните условия, индивидуалният стил на шофиране или допълнителният товар водят до промени в продължителността на автономния пробег.

Независимо от това Ampera-e е в състояние да измине над 300 километра при средностатистически условия на реална всекидневна експлоатация.

Новото предложение на Opel ще направи световната си премиера на световното автомобилно изложение в Париж (дни за широката публика – 1-16 октомври).

От Opel отбелязват, че дългата 4.17 метра Ampera-e ще бъде и достатъчно просторна, за да се настанят в нея удобно до петима пътници. Багажният обем на колата е 381 литра.

cq5dam-web-1280-1280-3

Осигуреното по-голямо пространство се дължи на оптимизация на акумулаторните батерии, които са поместени в пода и запълват точно формите на каросерията.

Комплектът акумулаторни батерии е съставен от 288 на брой литиево-йонни клетки, а общият капацитет на разработената в сътрудничество с LG Chem система възлиза на 60 кВтч.

Новият Opel Ampera-e е с максимален въртящ момент от 360 Нм. Моделът ускорява за 3.2 секунди от 0 дo 50 км/ч, а междинното ускорение от 80 дo 120 км/ч, което е особено важно в режим на изпреварване, се извършва за 4.5 секунди (предварителни данни).

Максималната скорост на електромобила от Рюселсхайм е електронно ограничена на 150 км/ч с оглед на осигуряването на по-продължителен цялостен пробег с едно зареждане. Максималната мощност на електрическото задвижване е еквивалентна на 150 кВт/204 к.с.

Ampera-e е в състояние да се движи плавно и почти безшумно, а също така може да зарежда своите акумулатори в движение. За целта водачът трябва просто да отнеме газта в нормалния режим на движение “Drive” – Ampera-e преминава автоматично в режим на енергийна рекуперация и оползотворява излишъка от енергия с помощта на задвижващия електромотор, който поема ролята на електрогенератор.

Спирачният момент на двигателя се увеличава при преминаване в режим “Low”, с което водачът може да увеличи степента на рекуперация на енергията. Освен това, той може да избере и режима “Regen on Demand” за максимална степен на оползотворяване на енергийния излишък чрез планка в задната част на волана. В режим “Low/Regen on Demand” спирачният момент на двигателя/генератора е толкова висок, че прави ненужна употребата на спирачния педал за пълно спиране в нормални условия на движение.

Благодарение на това, движението на Ampera-e може да бъде контролирано изцяло с помощта на педала на газта (т. нар. „One Pedal Driving”). Разбира се, спирачният педал ще продължи да влиза в употреба при необходимост от рязко и бързо спиране или аварийна ситуация.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *