Opel Ampera-e успешно и безпроблемно печели награди. Този път електромобилът на производителя от Рюселхайм получи наградата за иновативна технология ‘Paul Pietsch 2017’. Тя се присъжда от журито на Best Cars, което се състои от 27 главни редактори на списание auto motor und sport и партньорските му издания от 21 страни.

“Ampera-e е електрическият автомобил за всекидневна употреба. Никой не трябва да се притеснява, че не би могъл да продължи пътуването си поради изтощена батерия, защото автономният й пробег е над 500 километра. И както наградата ‘Paul Pietsch’ показва, Ampera-e е не само визионер, а и реалност – тя ще бъде в дилърствата на марката още тази година,” заяви изпълнителният директор на Opel д-р Карл-Томас Нойман на церемонията по връчването на наградата в Международния конгресен център в Щутгарт.

Специалните награди за изключителни технологични концепции се провеждат неизменно от 1989 г. Те носят името на Paul Pietsch, който е бивш състезател в Grand Prix и съосновател на издателството Motor Presse Щутгарт.

Още за Opel Ampera-e:

Електрическият Opel Ampera-e – Das Elektroauto! – изминава 500 км с едно зареждане

Ampera-e стартира нова фаза в електрическата мобилност с автономния си пробег над 500 километра (електрически пробег, изчислен на основата на новия европейски цикъл на движение NEDC в километри: >500, предварителни данни). Дори според най-строгия тестови цикъл WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure или Глобална хармонизирана тестова процедура за леки автомобили), който отразява в най-голяма степен реалните условия на шофиране, Ampera-e има пробег 380 километра.

Друго предимство на модела е, че само с 30-минутно зареждане от бързозарядна правотокова зарядна станция с 50 кВт ще добави допълнителни 150 километра автономен пробег (средна стойност, измерена на основата на предварителни NEDC тестове).

Максималният въртящ момент на Ampera-e е 360 Нм, а максималната мощност на електрическия мотор е равностойна на 150 кВт/204 к.с., което прави стартирането от място или ускорението по магистрала две от основните й предимства.

Компактният електрически автомобил има ускорение 3.2 сек. от 0 дo 50 км/ч  и 4.5 сек. от 80 дo 120 км/ч (предварителни данни). Максималната му скорост е електронно ограничена до 150 км/ч в полза на общия автономен пробег.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *